Wiebes neemt leaseplan belangenorganisaties over

Staatssecretaris Eric Wiebes in overleg met de Commissie Financiën in de Tweede Kamer over het nieuwe belastingplan. Foto: Novum / Dirk Hol
Staatssecretaris Eric Wiebes in overleg met de Commissie Financiën in de Tweede Kamer over het nieuwe belastingplan. Foto: Novum / Dirk Hol

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) neemt het leaseplan van organisaties in de autobranche, milieuverenigingen en werkgeversorganisatie VNO-NCW over. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het plan leidt ertoe dat er in 2016 vier categorieën overblijven in de bijtelling voor lease-auto’s: 4 procent voor elektrisch, 15 procent voor semi-elektrisch en voor de overige auto’s 21 of 25 procent. Volledig elektrische auto’s worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, semi-elektrische komen op een half tarief te zitten.

Wiebes: plan sector ‘ordentelijk, serieus en bijzonder’

Wiebes’ eerste plan voor de bijtelling werd vorige week afgeschoten door zijn eigen VVD en de autobranche. Met de VVD en de PvdA kwam hij afgelopen vrijdag tot een tweede plan, maar dat is nu vervangen door een plan dat milieuorganisaties, de ANWB en werkgeversvereniging VNO-NCW vanochtend presenteerden.

De staatssecretaris noemde het voorstel van de sector vanochtend  “ordentelijk, serieus en bijzonder”, omdat het anders dan eerdere voorstellen uit de markt financieel ook “dekkend” op de begroting zou zijn. De regeringspartijen kunnen zich in het voorstel vinden. De Tweede Kamer zal de plannen volgende week bespreken.

    • Eva de Valk