Wat houdt Hamilton nog af van nieuwe wereldtitel?

Lewis Hamilton won gisteren opnieuw een grand prix. Rivaal Rosberg kan alleen nog hopen op een portie geluk.

Lewis Hamilton (Mercedes) won gisteren in de Verenigde Staten voor de vijfde achtereenvolgende keer een grand prix. foto AFP

Wie houdt de Brit Lewis Hamilton nog af van zijn tweede wereldtitel in de Formule 1. Of beter gezegd: wat staat zijn tweede wereldtitel nog in de weg. Technische malheur? Andere pech?

Zijn Duitse Mercedescollega Nico Rosberg is de enige die hem nog kan bedreigen, maar moet met nog twee grands prix hopen op toeval en geluk. In de finale van het seizoen, op 23 november in Abu Dhabi, kunnen de coureurs dubbele punten behalen. Dan valt er voor Rosberg misschien nog iets te doen aan de leidersrol van Hamilton, die in de tweede seizoenshelft heer en meester is. De automobielfederatie FIA heeft de dubbele punten dit seizoen ingevoerd om Formule 1 wat meer spanning te geven. Dat lijkt nu te gaan werken: hoewel Hamilton soeverein de afgelopen vijf races heeft gewonnen, is het duel met Rosberg nog altijd niet beslist.

Op het circuit of the Americas in Austin behaalde Hamilton gisteren zijn tiende zege dit seizoen en zijn 32ste overwinning in zijn carrière. Met dit record is hij zijn landgenoot Nigel Mansell voorbij. Hamilton, wereldkampioen in 2008, passeerde de vanaf poleposition gestarte Rosberg in de 24ste ronde en gaf de leiding niet meer uit handen. Rosberg werd tweede op vier seconden. Daniel Ricciardo van Red Bull finishte op ruim 25 seconden als derde. Zijn teamgenoot Sebastian Vettel, wereldkampioen de afgelopen vier seizoenen, werd zevende.

Volgend weekeinde staat de voorlaatste race op het programma, de Grand Prix van Brazilië. Er zijn nog 75 punten te winnen, 25 punten in São Paulo en 50 punten Abu Dhabi. Het is de vraag of Rosberg daar enige hoop uit kan putten, want Hamilton is de man in vorm. Rosberg is de afgelopen zes races vijf keer tweede geworden.

De Grand Prix van de VS stond ook in het teken van de crisis in de Formule 1. De kleinere teams gaan gebukt onder grote financiële problemen en kunnen de wedloop met Ferrari, Mercedes, Williams en Red Bull nauwelijks aan. Zij dreigden met een boycot van de GP van de VS.

Caterham en Marussia hebben uitstel van betaling gekregen, maar verschenen gisteren niet op de startgrid. Ook Sauber, Lotus en Force India hebben het moeilijk. De kleinere renstallen willen een groter deel van de inkomsten, maar daar voelen de topteams weinig voor. Ook Formule-1 baas Bernie Ecclestone vindt dat er iets moet gebeuren. „De tijd om te denken dat het vanzelf wel goed komt, is hoe dan ook voorbij.”