Vurige drummer Mark Schilders is de spil van spannend jazzfestival

Mark Schilders
Mark Schilders Foto Carel van hees

Eenheid, chemie en hoogspanning. Het zijn de ingrediënten die het Jazz Internationaal Rotterdam voor de veertiende keer verbonden. Van een opening met het onconventionele bandje De Beren Gieren en het imponerende Armeense wonderkind, pianist Tigran ging de aandacht direct door naar Mark Schilders. De jonge drummer die zoveel mogelijk jazzkilometers in New York maakt, was de spil van het jaarlijkse festivalproject. Met zijn ‘Pack’, een nieuw samenstelde band, maakte hij zijn componeerdebuut. Het werd elektrische jazz met onder meer de vaardige gitarist Jesse van Ruller, maar wisselde nogal van energie. Tam waren de breed uitgesponnen soundscape-achtige vormen – een nogal opmerkelijke keuze voor een drummer die hierin weinig meer kan dan accentueren. Opwindend was het, wanneer het vuur door ritmiek werd opgestookt, zoals in Vamp met interessante inkleuringen op gitaar en piano. Als leider mag Schilders zich met vurige solo’s en struikelende ritmes nog meer doen gelden. In een overvloedig programma in twee zalen stonden ook drummers centraal bij de band Krupa en The Genes, die met een zelfverzekerde braniehouding flink ronkten. Groei viel op bij saxofonist Ben van Gelder die zich door zijn Amerikaanse kwartet met trompettist Ambrose Akinmusire verschrikkelijk uitgedaagd zag. Daardoor nam ook hij beduidend meer risico, zijn spel leek opgetild.

Gisteren deed de bas het meest van zich spreken. Het trio Phronesis van de Deense bassist Jasper Høiby trok inventief en frismodern steeds een andere sfeer op, en was ondanks het middagconcert tijdstip ( „dit is te vroeg voor jazz”) aanvallend. Beduidend grilliger was het bij publiekstrekker Avishai Cohen, een echte opperhaan op de bas. Aanvankelijk foeterend tegen diegene die het waagde te flitsen met zijn camera, sloeg gaandeweg venijn om in concentratie. Cohen draaide om zijn contrabashals in lange improvisaties met als golven uitrollende romantische melodieën, die vervolgens knap afgepeld werden. Mooi hoe dan in één beweging ovationeel applaus davert.

    • Amanda Kuyper