Vurig duo versterkt elkaar

Interessant zijn duo’s waarvan de leden duidelijk verschillen in karakter, zonder elkaar volledig mis te lopen. Zo contrasteert het vlezige pianogeluid van de Georgische Khatia Buniatishvili fraai met de heldere vioolklank van de verzorgde Fransman Renaud Capuçon. Ze zijn technisch perfect afgestemd en vinden elkaar muzikaal in een vurige interpretatie van romantisch repertoire. Cesar Francks beroemde Vioolsonate loopt over van weelderige melodieën die breed mogen ademen. Wellicht geïnspireerd door Buniatishvili’s stevige toon trekt Capuçon een zwoel vibrato uit zijn laagste snaar, terwijl Buniatishvili’s tomeloze energie door Capuçon in goede banen wordt geleid. Ook Griegs Derde vioolsonate is geslaagd, met als middendeel een betoverend Lied ohne Worte dat je telkens opnieuw wil beluisteren. Na zoveel passie klinken de Romantische stukken van Dvorák in schijnbare eenvoud ontwapenend, al ontdekken pianist en violist ook hier duistere afgronden.

    • Floris Don