Eerst uit je comfortzone, dan een rondje buikstoten

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een masterclass Mindboxing door sportpsycholoog Jan Sleijfer.

Wie: Dertig deelnemers, onder wie: bedrijfsadviseur Rob Bassant, huurprijsbemiddelaar Jan Kramps, business & administration engineer Colin Helmers, bankmedewerker Laurens Oosting, masterstudent health and life sciences Maurice Hagens en softwareverkoper Niels Post.

Rob Bassant is niet iemand die je nu meteen op z’n bek zou slaan. Hij zit op badminton, doet iets in de administratieve sector en draagt truien met een kraagje. Toch zit er niks anders op. Orders zijn orders. Een flinke rechtse dus voor Bassant - die de op hem afkomende bokshandschoen maar net ontwijkt.

Een rondje buikstoten

“Oké. Goed gedaan. Dan doen we nu nog een rondje buikstoten”, zegt de boksinstructeur tegen zijn leerlingen – leden van een debatclub die meedoen aan de masterclass ‘Mindboxing’ van sportpsycholoog Jan Sleijfer.

Die spreekt zijn dertig cursisten op de bovenste etage van boksschool ‘De Palm’ streng toe. Links van hem staat een clubje veertigers wat onwennig naar elkaar te lachen. Ze waren uitgelaten de boksring binnengerend en hadden gauw een paar handschoenen uitgezocht. Nu, zo’n drie oefeningen later, staan ze er wat verslagen bij.

“Daar houden ze zich bezig met het fysieke aspect van het mindboxen”, vertelt Sleijfer zijn groep op rechts. “Maar wij gaan eerst met het mentale gedeelte aan de slag.” Voorzichtig geknik.

“Het gaat erom dat je leert je mannetje te staan. Ook in stressvolle en onverwachte situaties op het werk.”

“Wacht!”, roept iemand vanuit de ring. Pech gehad. Dat zou in een onverwachte situatie ook niet gebeuren.

Eerst even een persoonlijkheidstest

Het is van belang allereerst te weten welk type je bent, legt Sleijfer uit. “En daarom doen we eerst even een persoonlijkheidstest.” Hij laat een stapel formulieren rondgaan vol hokjes. Aankruisen maar. Sleijfer begint alvast over de mogelijke uitslag. “Het zou kunnen dat je vaak een afwachtende houding inneemt. Dan ben je een wachter. Of misschien ben je wel een rationalist. Dan vind je: gevoel is een emotie die je kunt uitschakelen.”

Zometeen mag ook de groep van Sleijfer de ring in. Die gebaart naar de boks-instructeur. Mogen ze? Hij wendt zich weer tot zijn cursisten. “Jongens. Jullie moeten vooral uít je comfortzone stappen. Dan gebeuren er mooie dingen.” De debatclub is nog nooit zo stil geweest.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken