Vervreemdende klankvelden

None

De Australisch-Nederlandse componiste Kate Moore en pianiste Saskia Lankhoorn, beiden geboren in 1979, werken al tien jaar samen. Die verstandhouding hoor je op deze piano-cd, beider debuut op het prestigieuze label ECM: de grens tussen compositie en uitvoering lijkt haast opgeheven, zo organisch klinken de stukken. Moore werkt met repeterende tonale patronen, maar gaat heel vrij en intuïtief met haar materiaal om – echte minimal music schrijft ze niet. Acht stukken, van het korte Spin Bird tot een uitgesponnen deinende Canon, creëren gedetailleerde klankvelden die associaties oproepen met landschappen. In Stories for Ocean Smells denk je precies te weten waar je aan toe bent, tot uit het niets een Schubertiaanse melodie verschijnt, met prachtig vervreemdend effect. Voor Sensitive spot heeft Lankhoorn hetzelfde stuk meermaals over elkaar heen opgenomen, zodat kleine variaties een fascinerend waas om de klank creëren, alsof je door een beslagen ruit kijkt.

    • Joep Stapel