Soepboek

None

U kent ze vast wel, en als u ze niet kent dan wordt het hoog tijd ze te leren kennen: de bouillons en soepen van De Kleinste Soepfabriek. Ze worden gemaakt in een fabriekje in Groningen door Michel Jansen en vallen, als u het mij vraagt, onder de betere van wat er op soepgebied kant-en-klaar te koop is.

Nu moet ik zeggen dat ik Jansens soepen zelden koop, omdat ik veel te graag zelf soep maak. Maar ik ben wel trouwe afnemer van zijn bouillons, vooral de kippenvariant. Ook die maak ik weliswaar graag zelf – niets heerlijkers en huiselijkers dan een grote pan sluimerende bouillon op het vuur – maar voor drukke dagen en onverwachte bouillonbehoefte staan er altijd wel een paar potten van De Kleinste Soepfabriek in mijn voorraadkast. (En nee, ik heb geen aandelen in de fabriek.)

Afgelopen zomer verscheen bij uitgeverij Fontaine een kookboek van de soepmaker, toepasselijk genaamd Soepboek. Hieruit gaan we komende week koken. Het is een bundel met verhalen over de maker en zijn vaste leveranciers, ruim vijftig soeprecepten en een stuk of 10 recepten voor bijbehorend spul zoals soepstengels, focaccia en pesto van zongedroogde tomaten.

Jansens soepen zijn niet voor watjes. Hij houdt van stoere, stevige smaken. Ik ook, en daarom viel ik direct voor zijn boeren-knoflook-slakkensoep met spek en mosterd (later deze week het recept). Denk verder aan madrassoep met kokos en kikkererwten, aan Palestijnse olijfoliesoep met linzen (die gaan we ook maken), aan garnalengumbo (die ook), Duitse brandnetelsoep, Arabische komkommersoep en Toscaanse speltsoep met eekhoorntjesbrood.

In feite maakt de kleinste soepfabrikant in zijn boek een reis om de wereld in 50 soepen. Daarnaast staat er een aantal recepten in voor basisbouillons: kippenbouillon (daar beginnen we morgen mee), runderbouillon, groente-knoflookbouillon, garnalenbouillon, krabfumet en Japanse dashi. Hè, ik heb helemaal zin in deze week. Laat ik om de stemming er bij u ook een beetje in te krijgen Ischa Meijer nog maar eens citeren: „Soep op het vuur / is / als / een goede vriend in huis. / Extra lekkere soep / is / als nieuwe familie.” Zo is het maar net.