Sunnitische landen Midden-Oosten broeden op alliantie

Een archieffoto van de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sissi. Al-Sissi zei al eerder dat moslimextremisme op meerdere fronten moet worden bestreden, ook buiten Irak en Syrië. Foto: AFP

Egypte, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit willen een bondgenootschap vormen om samen moslimextremisten het hoofd te bieden. De sunnitische alliantie moet ook een tegenwicht vormen voor de groeiende macht van het shi’itische Iran.

Dat meldt persbureau AP op gezag van bronnen uit het Egyptische leger. De Egyptische president  Abdel-Fattah al-Sissi zei al eerder dat moslimextremisme op meerdere fronten moet worden bestreden, ook buiten Irak en Syrië, aldus AP.

Mogelijke interventies in Libië en Jemen

Het voorgenomen bondgenootschap overweegt gezamenlijk op te treden in het Midden-Oosten. Volgens ingewijden zouden twee landen daarvoor in aanmerking komen: Libië en Jemen. In Libië hebben islamitische milities meerdere steden ingenomen en in Jemen hebben shi’itische rebellen de hoofdstad bezet. De landen zouden volgens de ingewijden in gesprek zijn over korte, gerichte operaties; er zou geen sprake zijn van langdurige militaire acties.

De vier landen zijn alle bondgenoot van de Verenigde Staten. De alliantie zou echter los opereren van de door de VS geleide coalitie die in Irak en Syrië de terreurgroep Islamitische Staat bestrijdt, aldus AP.

    • Eva de Valk