Zonder hagelslag raakt Nederland in nieuwe identiteitscrisis

Foto thinkstock

Vervang hagelslag en pindakaas door een stukje fruit bij het Nationaal Schoolontbijt en een rel is geboren. Want: die hagelslag, dat is onze identiteit, en daar mag niemand aan komen.

Het Nationaal Schoolontbijt, georganiseerd door het voorlichtingsbureau Brood, is vandaag begonnen. Een week lang wordt door ruim een half miljoen kinderen op ongeveer 2.500 basisscholen samen ontbeten, om het belang van een goed ontbijt te benadrukken. Het is een traditie geworden, dit is de twaalfde editie. Ook al bijna traditie: de schoolontbijtrel.

Vorig jaar kwam het tot Kamervragen over ontoelaatbare kindermarketing via het schoolontbijt. Dit jaar is er hagelslaggate. Het Voorlichtingsbureau Brood besloot het ontbijt gezonder te maken na kritiek van lobbyclub Foodwatch.

Toen vorige week bleek dat de basisschoolleerlingen verstoken zouden blijven van hagelslag, brak een storm van protest los. De Telegraaf kopte ‘Hagelslag is heilig!’. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zag een nieuwe vorm van betutteling en twitterde: „Bepaal zelf wat je op de brood doet.” SGP’er Elbert Dijkgraaf liet weten uit protest een boterham met „pindakaas én hagelslag” te zullen eten.

In de reacties op internet werd vaak de discussie rond Zwarte Piet genoemd. Wéér wordt cultureel erfgoed van ons afgepakt, was de teneur. Minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) zag zich in tv-programma WNL op Zondag gedwongen tekst en uitleg te geven: hagelslag mag, maar met mate.

Nederlandse kinderen zijn overigens de beste ontbijters ter wereld. Meer dan 85 procent van hen ontbijt, blijkt uit een rapport van Unicef over welbevinden van kinderen in rijke landen. Unicef concludeert ook dat kinderen in Nederland de gelukkigste zijn van alle welvarende landen. De VN-kinderorganisatie somt een paar verklaringen op. Een daarvan: „Geen grap. Nederlandse kinderen eten iedere ochtend brood, belegd met boter en chocoladehagelslag.”