Schaatsbond gaat samenwerken met die van Zuid-Korea

De KNSB, de Nederlandse schaatsbond, gaat samenwerken met de Koreaanse schaatsbond in een poging “de schaatssport verder te brengen”. Met de samenwerking in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang willen de bonden kennis en expertise uitwisselen.

Sven Kramer in actie tegen de Zuid-Koreaan Seung-hoon Lee op de 5.000 meter tijdens de wereldbekerfinale vorig jaar in Thialf.
Sven Kramer in actie tegen de Zuid-Koreaan Seung-hoon Lee op de 5.000 meter tijdens de wereldbekerfinale vorig jaar in Thialf. Foto ANP/ Vincent Jannink

De KNSB, de Nederlandse schaatsbond, gaat samenwerken met de Koreaanse schaatsbond in een poging “de schaatssport verder te brengen”. Met de samenwerking in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang willen de bonden kennis en expertise uitwisselen.

De overeenkomst werd vannacht (Nederlandse tijd) ondertekend tijdens de Nederlandse economische handelsmissie naar Zuid-Korea, in het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.

Het gaat om een samenwerking op het gebied van de sport, organisatie, bedrijfsleven en wetenschap. KNSB-directeur Paul Sanders zegt tegenover de NOS dat de bonden van elkaar willen leren, maar ook te hopen dat de bond aantrekkelijker kan worden voor grote Koreaanse sponsors als Samsung en Hyundai.

Kramer met Lee op het ijs?

Interessant is natuurlijk dat de schaatsers van beide landen meer zullen gaan samenwerken, vooral in een poging te laten zien dat het langebaanschaatsen echt nog internationaal is. De kritiek op de sport was na de afgelopen Winterspelen in Sotsji groot; Nederland domineerde daar het langebaanschaatsen met maar liefst 23 medailles, waarvan acht gouden.

De hoop van de bond is dat de schaatsers samen zullen gaan trainen met hun Koreaanse collega’s. Dus dan zou Sven Kramer opeens zijn rondjes kunnen gaan rijden met concurrent op de langere afstanden Seung-hoon Lee en sprintster Margot Boer met wereldrecordhouder op de 500 meter Sang-hwa Lee. Zover is het echter nog niet, want daarvoor moeten de commerciële ploegen wel gaan meewerken. Wel zullen de langebaantalenten uit Korea later dit seizoen met de talenten van Jong Oranje gaan meedraaien, meldt de bond.

Shorttrack

De trainingssamenwerking bij de shorttrackers kan al wel helemaal. Sterker nog: in september trainden de Nederlandse shorttrackers (goed voor één medaille in Sotsji) al onder leiding van de Koreaan Kim-yong Sun. Zuid-Korea won in Sotsji vijf medailles, waarvan twee goud. De Nederlandse ploeg van bondscoach Jeroen Otter zal ook naar Zuid-Korea afreizen.

De KNSB hoopt in de toekomst meer van dit soort samenwerkingen af te spreken met andere landen.

    • Frank Huiskamp