Forse Russische renteverhoging heeft nauwelijks effect

Renteverhoging werkte maar heel even

Het hielp uiteindelijk maar heel even.

Afgelopen vrijdag verhoogde de Russische Nationale Bank de rente met 1,5 procentpunt tot 9,5 procent. Dat was veel meer dan verwacht, en de grootste renteverhoging sinds maart, na de Russische inval op de Krim. Maar de roebel schoot er niet veel mee op.

Direct na het verschijnen van het persbericht veerde de munt enigszins op, om meteen daarna diep weg te zakken. Vanochtend daalde de koers van de roebel opnieuw.

Aan het einde van vrijdag was de Russische munt 3,3 procent in waarde gedaald, de grootste waardevermindering op één dag in ruim drie jaar tijd. Gisteravond kostte een dollar 43 roebel, een euro bijna 54 roebel. Sinds de ultra-inflatie van de jaren negentig is de roebel niet zo zwak geweest.

Oorzaken voor de zwakke roebel zijn er vele. De olieprijs – de kurk waarop de Russische economie drijft – staat laag. Als gevolg daarvan is de economie bijna in een recessie beland. Daarbij helpt het niet dat sleutelsectoren van de Russische economie, zoals de banken en de gassector, hard worden getroffen door de laatste ronde westerse sancties.

Het vertrouwen in de Russische nationale munt is van oudsher klein. Russen met geld op de bank zetten hun roebels liever om in dollars en euro’s, en parkeren het op een buitenlandse rekening – dan kan niemand er bij. Door de crisis rond de Krim en Oekraïne is de sluimerende kapitaalvlucht weer opgevlamd: de teller staat staat nu rond 81 miljard dollar sinds 1 januari.

Onder zulke omstandigheden is het lastig de roebel overeind te houden. Maar in de afgelopen weken heeft de Russische Nationale Bank voor ongeveer 27 miljard dollar ingegrepen door roebels te kopen. De vraag is hoelang de centrale bank daarmee kan doorgaan. President Poetin liet eerder weten dat Rusland niet tot elke prijs de eigen munt zou ondersteunen.

Dat is slecht nieuws voor de Russen. Bijna alles wat de burger begeert komt uit het Westen en nu de roebel zo zwak is, rijzen de prijzen de pan uit. Als gevolg daarvan is de inflatie opgelopen tot boven 8 procent. En dat wil de Russische centrale bank nou juist voorkomen.