Radicaal links én rechts prijzen verkiezing Donbas

Separatistische rebellen winnen hun eigen verkiezingen glansrijk.

Wapenbezit was toegestaan in de stembureaus in Donetsk en Loegansk.
Wapenbezit was toegestaan in de stembureaus in Donetsk en Loegansk. Foto’s AP

De raadsverkiezingen in de volksrepublieken Donetsk en Loegansk die gisteren onder toeziend oog van gewapende milities werden gehouden, zijn uitgemond in een doorslaand succes voor de zittende leiders. Rusland heeft de uitslag onmiddellijk erkend. Hiermee is een nieuwe stap gezet naar een definitief uiteenvallen van Oekraïne.

In de Donbas, die voor de helft onder controle staat van pro-Russische rebellen, werden verkiezingen gehouden voor een Narodni Sovjet (Volksraad) en een premier. Er waren ook waarnemers uit Europa bij aanwezig. Ze waren gestuurd door de Griekse communistische partij, het Hongaarse radicaal/rechtse Jobbik, het Vlaams Belang en Forza Italia van ex-premier Berlusconi en stonden onder leiding van een medestander van Marine Le Pen van het Franse Front National.

In Donetsk was een hyperexacte exit-poll eerder bekend dan het opkomstcijfer. Premier Zachartsjenko, die gisteren zelf niet in legeruniform maar in burgerpak ter stembus ging, zou 81,37 procent hebben gehaald, zo meldde de voorzitter van de kiesraad kort na het sluiten van de stemlokalen. Zijn twee tegenkandidaten kregen 9,73 respectievelijk 9 procent: samen 100,1 procent. In Loegansk moest premier Plotnitski genoegen met 63,17 procent. De opkomst was even groot.

Beiden zijn sinds medio augustus in functie. Zachartsjenko en Plotnitski werden toen naar voren geschoven om de twee Russische functionarissen op die posten te vervangen en zo de leiding van de volksrepublieken een meer autochtoon karakter te geven.

Ter bevordering van de opkomst kregen alle kiezers in het stembureau een ‘sociale kaart’ die recht moet geven op elementaire levensbehoeften (brood, kool), gratis medische zorg en andere voorzieningen. Kort voor het openen van de stembussen arriveerde in de Donbas een vijfde ‘humanitair konvooi’ van witte vrachtwagens uit Rusland. Volgens getuigen werden niet alleen hulpgoederen uitgeladen, maar trok ook groot militair materieel met dit konvooi binnen. De regering in Kiev bereidt zich voor op een aanval op Marioepol. Deze havenstad aan de Zee van Azov zou een springplank kunnen worden naar de Krim, die nu vanuit Rusland alleen via een luchtbrug of een pont bereikbaar is.