Raad voor Cultuur bezorgd over collectie Wereldmuseum

Interieur van het Wereldmuseum in Rotterdam.
Interieur van het Wereldmuseum in Rotterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Raad voor Cultuur heeft vanochtend bij de Tweede Kamer zijn zorgen geuit over de omgang van de collectie van het Wereldmuseum in Rotterdam. De raad stuurde een e-mail aan de Tweede Kamerleden die vanmiddag met minister Bussemaker (PvdA, Cultuur) debatteren over de cultuurbegroting van haar ministerie.

De raad hoopt dat in dat debat ook wordt stilgestaan bij de gang van zaken bij het Wereldmuseum, dat volgens de raad een deel van de collectie heeft verkocht. Het gaat om stukken die niet in bezit waren van de gemeente, maar toebehoorden aan de vriendenstichting van het museum.

De Raad voor Cultuur waarschuwt dat de nieuwe Erfgoedwet die volgend jaar ingaat geen soelaas biedt in dit soort situaties, omdat die alleen betrekking heeft op overheidscollecties. “Ook andere collecties waarvan beheer en behoud met publieke middelen worden bekostigd, verdienen bescherming en toezicht”, schrijft de raad:

Veel gesubsidieerde instellingen beheren immers eigen collecties, bijvoorbeeld verkregen door schenkingen of zelf aangekocht. Het is van belang dat er met dit soort collecties zorgvuldig wordt omgegaan, ook met het oog op het vertrouwen van het mecenaat.

Directeur: onrust is overtrokken

Volgens directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum is de onrust over zijn museum overtrokken. “Wij hebben inderdaad een jaar of drie geleden enkele stukken uit de collectie van de Vriendenstichting verkocht, maar daarna niet meer. We hebben wel nieuwe ontzamelingsplannen, maar die worden voorgelegd aan een gemeentelijke toetsingscommissie. Het is niet ons plan om grootscheeps stukken af te stoten. Integendeel: binnenkort openen wij drie nieuwe depots in het museum die toegankelijk zijn voor bezoekers. Daar zullen wij onze vaste collectie die nu nog achter gesloten deuren opgeslagen ligt, zichtbaar maken.”