PVV wil vervolging Samsom en Spekman afdwingen

Samsom en Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Samsom en Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

De PVV wil dat PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman alsnog worden vervolgd voor hun uitspraken over Marokkanen. De partij van Geert Wilders is een zogeheten artikel 12-procedure begonnen om het OM te dwingen toch tot vervolging over te gaan.

PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marjolein Faber en delegatieleider in het Europees Parlement Marcel de Graaff hebben daarom de procedure bij het gerechtshof in gang gezet. Faber en De Graaff deden eerder aangifte tegen Samsom en Spekman, maar kregen vorige maand van het Openbaar Ministerie in Amsterdam te horen dat het PvdA-duo niet zou worden vervolgd.

‘Etnisch monopolie’

Samsom zei in 2011 in NRC Handelsblad dat Marokkaanse jongeren een ‘etnisch monopolie’ op overlast hebben. Spekman zei drie jaar eerder in Vrij Nederland dat Marokkanen die niet deugen moeten worden ‘vernederd’. Volgens het OM zijn deze uitlatingen niet strafbaar omdat ze over gedrag gaan en niet over ras.

PVV-leider Wilders wordt daarentegen wel als verdachte aangemerkt wegens zijn uitspraken over ‘minder Marokkanen’. Faber en De Graaff stellen dat iedereen volgens de wet gelijk behoort te zijn. “Als Wilders wordt vervolgd, dan ook Samsom en Spekman.” (Novum)