Promoveren en dan in het linkerrijtje – dat is best lekker

Als spits leefde hij zijn eigen leven, maar als trainer hamert Jurgen Streppel op het groepsproces. Hij bracht Willem II terug naar de eredivisie en kan dankzij de goede resultaten bijtekenen.

Trainer Jurgen Streppel staat met Willem II op de negende plaats. Foto ANP

De euforie van een doelpunt was groter dan de pijn van een nederlaag. Zelfs al werd met 7-1 verloren, dan nog voelde Jurgen Streppel zich de koning te rijk als hij die ene treffer had gemaakt. Andersom hing hij nog in de hekken als hij de 5-1 scoorde, met zijn wapperende manen in de wind. Een slechte reputatie? Nou en. Deze spits leefde zijn eigen leven.

Hoe ironisch is het dat die zelfingenomen aanvaller twintig jaar later een trainer is die hamert op het groepsproces. Hoor de coach van Willem II praten na afloop van de thuiswedstrijd tegen Cambuur (1-1) en het is bijna niet te geloven dat hij ooit een speler was die hij als trainer zou hebben uitgekotst. „Ik heb enkele spelers in mijn ploeg die heel goed zijn”, zegt Streppel. „Maar ik maak ze altijd duidelijk dat ze de ander nodig hebben.”

Alles draait om het bouwen van een hecht team. Dat is wat algemeen directeur Berry van Gool ook al had gezegd over de werkwijze van Streppel, die zich dit weekeinde met Willem II handhaafde op de negende plaats. Best knap, voor een club die vorig jaar kampioen werd van de eerste divisie. Willem II had na winst op Cambuur zelfs vijfde kunnen staan. Wie had dat gedacht? Van Gool in elk geval niet. „We hebben een prima team, maar het linkerrijtje is een luxe. Ik ben blij verrast.”

In het hoofd van Streppel zat een kleine kronkel toen hij op achttienjarige leeftijd werd benaderd om voor Roda JC te spelen. Streppel was spits bij de amateurs van Columbia in Apeldoorn en was daar het mannetje. Een talent dat het ene na het andere doelpunt maakte. Niet alleen in de competitie, maar ook in een oefenwedstrijd tegen Roda JC. In een mum van tijd had hij Columbia naar een 2-0 voorsprong geschoten. Roda-trainer Jan Reker diep onder de indruk: die jongen met dat lange, wilde haar moest en zou naar Kerkrade komen.

Daags erna troffen de twee elkaar in een wegrestaurant. Streppel kon direct zijn handtekening zetten, maar wilde eerst nog even overleggen met zijn ouders, die op dat moment vakantievierden in Italië. „Nou, dan gaan we naar Italië”, zei Reker. Eenmaal daar was de deal snel beklonken.

Waardering als verdediger

Streppel voelde zich het goudhaantje. Speelde op de training rustig clubicoon Gène Hanssen door de benen. Terwijl hij ondertussen zo werd afgemat dat hij na de training moest overgeven. Maar zelfs dat had geen invloed op zijn hoogmoed. Die bleef. „Als ik nu weleens dingen teruglees, word ik niet blij”, bekent Streppel.

De omslag kwam toen hij werd omgeschoold tot verdediger. Toen merkte hij naar eigen zeggen hoe belangrijk het was dat hij een eenheid vormde met zijn medespelers. Alleen dan konden ze de verdedigingslinie overeind houden. Prettig als aanvallers scoorden, maar sluipschutters hebben wel dekking nodig.

Anders dan in zijn rol als spits oogstte Streppel op zijn nieuwe positie wel waardering. Vraag het Sandor van der Heide maar. De assistent-trainer van Cambuur heeft jaren tegen Streppel gespeeld toen hij zelf nog spits was van Cambuur en Streppel bij Helmond Sport speelde. Volgens hem was de trainer van Willem II een meedogenloze libero. „Als de bal tussen ons in viel, was ik niet blij”, vertelt Van der Heide. Dan moest hij vrezen voor lijf en leden. Streppel grijnzend: „Ik ging weleens te ver.”

Maar hardheid was niet het enige wat hem kenmerkte. „Tactisch was hij heel sterk”, verklaart Van der Heide. „Jurgen zette de poppetjes neer. Toen hij ouder en trager werd, compenseerde hij dat met zijn oog voor tactiek.”

Wat toen een trainer in wording was, is nu een gerespecteerde naam in Tilburg. Streppel is het die de lokale profclub weer heeft teruggebracht op het hoogste niveau. Dat is ook waar de club thuishoort, is de algemene opinie.

Dankzij zijn goede resultaten kan Streppel bijtekenen bij Willem II. De coach is van plan dat binnenkort te doen, al heeft hij te kennen gegeven dat hij liever geen dubbelfunctie meer heeft. Streppel is momenteel trainer en technisch directeur. „Dat gaat niet samen als de club zich verder wil ontwikkelen”, verklaart hij.

Hijzelf wil zich ook verder ontwikkelen. Daarom neemt hij elke dag de tijd voor innerlijke bespiegelingen. Waarom wisselde hij niet eerder? Waarom die ene opmerking voor de camera’s? Het zijn vragen waar hij zelf het antwoord op geeft. Dat is wat hij ook zijn spelers meegeeft: blijf in de spiegel kijken.

    • Fabian van der Poll