PostNL bezorgt weer minder brieven en meer pakketten

De omzet van PostNL is in het derde kwartaal van dit jaar licht gestegen. Het aantal bezorgde brieven blijft dalen, de pakketbezorging ging dankzij onlinewinkelen met 8 procent omhoog. De omzet steeg met 2 procent naar 988 miljoen euro. De brutowinst ging met 14 procent omhoog naar 40 miljoen euro (35 miljoen in dezelfde periode in 2013).

De nettowinst van PostNL (59.000 werknemers, omzet 4,3 miljard euro in 2013) daalde sterk, van 218 miljoen euro in het derde kwartaal van 2013 naar 12 miljoen nu. Oorzaak is de sterke waardedaling van het belang van PostNL in het voormalige zusterbedrijf TNT Express. Zonder het TNT-belang zou de winst 8 miljoen zijn geweest, tegen 2 miljoen in 2013. Het negatieve eigen vermogen ging van min 618 miljoen eind juni naar min 747 miljoen eind september. In het Verenigd Koninkrijk en Italië ging de omzet omhoog, in Duitsland niet.

Volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen is het overwegend positieve resultaat van PostNL te danken aan drie ingrepen: sterke kostenbesparingen, prijsverhogingen bij de postdivisie en minder uitgaven voor pensioenen en reorganisaties. Verhagen, topvrouw sinds april 2012, verwacht voor heel 2014 een brutobedrijfsresultaat van tussen 260 en 290 miljoen. In juli werd de winstverwachting naar boven bijgesteld. De voortgaande daling in briefpost bestrijdt PostNL met bezuinigingen – onder meer minder bezorging – en hogere tarieven – vanaf januari is een postzegel 0,69 cent, 5 cent duurder. De belangrijkste compensatie komt van pakketbezorging, dankzij onlinewinkelen. PostNL is begonnen met het plaatsen van pakketautomaten op negen grote NS-stations. Klanten kunnen hier pakketten van webwinkels ontvangen en in de toekomst ook versturen.