Pakistan een stuk rustiger? Talibaan besluiten van niet

De aanslag van de Talibaan bij de Indiase grens betekent een kentering. Het leek deze weken zo rustig in Pakistan.

Enige grensovergang

Gewoonlijk staat de Pakistaanse grensplaats Wagah in het teken van de hevige rivaliteit met India. Maar de ironie wil dat de Pakistaanse grenswachten en toeschouwers gisteren na hun vaste parade bij de grensovergang werden opgeschrikt door een bloedige aanslag van een vijand uit eigen land: de Pakistaanse Talibaan.

Een man bracht zichzelf tot ontploffing bij een restaurant, net op een moment dat een paar duizend toeschouwers wegstroomden na de dagelijkse parade bij het strijken van de vlag, in het zicht van Indiase militairen die hetzelfde doen aan de andere kant van de zwaar bewaakte grens. Er vielen zeker 55 doden, onder wie drie grenswachten maar ook vrouwen en kinderen, en 120 gewonden.

Enkele uren later stelde Jamaat-e-Ahrar, een groep, die deel uitmaakt van de Pakistaanse Talibaan, zich verantwoordelijk voor de aanslag. Een woordvoerder van de groep zei dat het een wraakoefening betrof voor het grote, al maanden durende offensief van het Pakistaanse leger tegen de Talibaan in hun bolwerk Noord-Waziristan, bij de grens met Afghanistan. „Dit is een voortzetting van onze jihad voor de invoering van de shari’a in Pakistan”, aldus een woordvoerder. Zo tuk waren de Talibaan op de eer van de aanslag dat nog twee andere facties die ook voor zich opeisten.

Dit is slecht nieuws voor Pakistan. Juist de laatste weken hadden sommige commentatoren er op gewezen dat het een stuk rustiger was geworden in Pakistan vergeleken met vorig jaar. Toen waren bomaanslagen aan de orde van de dag en leek Pakistan steeds verder weg te zakken in anarchie. Sinds 2008 zijn tienduizenden burgers omgekomen bij gewelddadigheden. Vooral sinds de zomer zijn er echter maar half zoveel slachtoffers gevallen als vorig jaar in dezelfde periode. Ze schreven deze verbetering toe aan het offensief in Noord-Waziristan, dat volgens militaire woordvoerders zelf al zo’n 1.200 Talibaan-strijders het leven heeft gekost. Mee speelt echter ook dat de Pakistaanse Talibaan onderling verdeeld zijn geraakt.

Nu blijkt echter dat de Pakistaanse Talibaan, die vaak samenwerken met hun Afghaanse broeders, hun vermogen tot terreur nog allerminst kwijt zijn. Ook op een strategische plaats als Wagah – de enige plaats waar reizigers uit Pakistan en India de grens over land kunnen overschrijden – weten ze dood en verderf te zaaien. Het is pijnlijk voor de strijdkrachten, die zelf hadden gehoopt met hun offensief de radicalen vleugellam te maken.

Het is ook precies wat premier Nawaz Sharif had gevreesd. Hij stond et vorig jaar na zijn aantreden op een dialoog te beginnen met de Talibaan, een plan dat op weerzin stuitte bij de machtige generaals. Veel leverden de eerste aarzelende contacten met de Talibaan ook niet op. „Je kunt niet onderhandelen met iemand die ons land wil terugbrengen naar de achtste eeuw”, merkte een Pakistaanse diplomaat destijds al op. Dit voorjaar werd het overleg gestaakt.

Sharif vreesde dat het offensief van het leger juist zou leiden tot extra aanslagen, ook in de Punjab, veruit de volkrijkste en belangrijkste provincie van het land. Die vrees lijkt nu bewaarheid, al is het nog afwachten of de Talibaan binnenkort weer toeslaan. Een veeg teken is echter dat de politie vanmorgen al meldde dat er nieuwe explosieven en bomvesten onschadelijk zijn gemaakt, bij datzelfde Wagah.

    • Floris van Straaten