‘Nieuwe vorm van toeslagenfraude met paspoortfraude’

Criminelen hebben een nieuwe manier gevonden om toeslagen en uitkeringen op te strijken. Door nieuwe paspoorten aan te vragen in eigen land komen de oplichters in aanmerking voor “onbeperkte aantallen” toeslagen, meldt RTL Nieuws op basis van een geheim politierapport.

Minister van Binnenlandse Zaken Plasterk bezoekt de ID-Desk van de Koninklijke Marechaussee op vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Foto ANP/Olaf Kraak

Criminelen hebben een nieuwe manier gevonden om toeslagen en uitkeringen op te strijken. Door nieuwe paspoorten aan te vragen in eigen land komen de oplichters in aanmerking voor “onbeperkte aantallen” toeslagen, meldt RTL Nieuws op basis van een geheim politierapport.

Mensen die in hun land van herkomst hun naam wijzigen, kunnen zich in Nederland opnieuw bij een gemeente inschrijven met die nieuwe naam. Volgens RTL Nieuws gaat mogelijk om 50.000 valse namen van fraudeurs die vooral afkomstig zijn uit Oost-Europa. Dezelfde persoon staat onder verschillende namen ingeschreven en kan zo meerdere keren bijstand of huurtoeslag ontvangen. Ook bouwt hij meerdere keren AOW op en kan hij verschillende creditcards of leningen aanvragen.

Gemakkelijke naamswijziging

Ook criminelen uit Oost-Europa profiteren van de paspoortfraude. Als ze met hun nieuwe naam naar Nederland komen zijn ze onvindbaar. In het rapport schrijft de politie:

“door van identiteit te wisselen kunnen criminele, gezochte, ongewenst verklaarde EU-burgers anonimiteit creëren en in Nederland verblijven.”

In minstens dertien Oost-Europese landen is het volgens RTL Nieuws voor burgers eenvoudig om hun naam op een legale manier te veranderen. Een acteur kan bijvoorbeeld gewoon zijn artiestennaam in zijn paspoort laten zetten. Een volwassene die de achternaam van zijn vader heeft, kan ervoor kiezen de achternaam van zijn moeder aan te nemen.

    • Laura Klompenhouwer