Nieuwe getuige ‘zag Demmink ontucht plegen’

In een smaadzaak tegen het AD heeft zich voor het eerst iemand gemeld die zegt ontucht van Demmink met minderjarigen te hebben gezien.

Een nieuwe getuige heeft afgelopen week tegenover een notaris een verklaring afgelegd over pedoseksuele activiteiten van Joris Demmink, de voormalige hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het gaat om een Nederlandse zakenman die in 1995 in Praag in „een besloten club met uitsluitend genodigden” zegt te hebben gezien hoe Demmink ontucht pleegde met twee „erg jonge jongens” van naar schatting 15 en 16 jaar. De ontuchtpleger werd door de Nederlandse gastheer geïntroduceerd als Joris Demmink, „een hoge ome van de Nederlandse ambassade”.

De nieuwe getuige – de eerste die zegt ontucht te hebben waargenomen – meldde zich door de publiciteit die dit jaar ontstond toen het gerechtshof in Arnhem oordeelde dat het OM Demmink moet vervolgen op verdenking van verkrachting van twee Turkse jongens. De getuige, die anoniem wil blijven „om mogelijke schadelijke gevolgen voor mijn professionele leven te vermijden”, zegt zich pas dit jaar door gepubliceerde foto’s te hebben gerealiseerd wie hij in 1995 zag. De verklaring is in bezit van deze krant.

De verklaring wordt door stichting De Roestige Spijker (die ijvert voor de berechting van de oud-secretaris-generaal) ingebracht in een zaak die vandaag dient. Voor de rechtbank in Rotterdam eist Demmink (66) 100.000 euro smartegeld van het Algemeen Dagblad „wegens aantasting van zijn eer en goede naam”. De stichting voegde zich in de zaak waarin Demmink ook rectificatie eist. Het AD schreef in 2012 dat Demmink begin jaren tachtig contacten onderhield met een Haagse pooier van minderjarige jongens.

Advocaat Matthijs Kaaks van De Roestige Spijker noemt de nieuwe getuigenis „weer een belangrijk puzzelstukje in het geheel”. Hij wijst erop dat afgelopen jaar nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen die de dagvaarding van Demmink tegen het AD volgens hem achterhaald maken. In de dagvaarding uit 2013 wordt gesteld dat uit verscheidene onderzoeken naar Demmink „geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen’’ over ontucht.

„Die stelling klopt niet want inmiddels loopt er op last van het gerechtshof zelfs een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink wegens verkrachting van minderjarigen”, zegt Kaaks.

Demmink was van 2002 tot 2012 hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens Kaaks is „de enige stelling van Demmink die in de dagvaarding overeind blijft dat hij steeds door opeenvolgende ministers is gesteund. Zo sprak minister Opstelten (Justitie, VVD) zijn steun uit. Zijn ministerie betaalt de procedure tegen het AD. Kaaks noemt het een „afzonderlijk schandaal” dat Opstelten rugdekking blijft geven aan zijn ex-topambtenaar, „die nota bene formeel verdacht wordt van verkrachting van minderjarigen”. Demmink, die vanmorgen in Rotterdam aanwezig was, zegt desgevraagd de nieuwe verklaring „onzin” te vinden.

    • Marcel Haenen