Nederland helpt Koreanen bij langebaan, zij ons bij shorttrack

De Nederlandse en Zuid-Koreaanse schaatsbond gaan de komende vier jaar samenwerken. Een unicum.

De Nederlandse schaatsbond gaat samenwerken met de Zuid-Koreaanse bond. Het is voor het eerst dat de Nederlandse bond kennis gaat delen met een buitenlandse bond. Het Aziatische land is het sterkste shorttrackland ter wereld, waar Nederland van hoopt te kunnen leren. Andersom denkt Zuid-Korea te kunnen profiteren van de Nederlandse deskundigheid op het gebied van langebaanschaatsen.

De samenwerkingsovereenkomst werd vanochtend getekend op het presidentiële paleis in hoofdstad Seoul tijdens de Nederlandse handelsmissie aan Zuid-Korea. Dit gebeurde in het bijzijn van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye en koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De samenwerking loopt tot en met de Olympische Winterspelen in 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

De twee landen willen kennis en expertise uitwisselen op het gebied van topsport, organisatie, bedrijfsleven en wetenschap. Wordt een concurrerend land hiermee niet sterker gemaakt door eigen toedoen? „Je moet niet bang zijn voor kennisdeling. Het is een win-win situatie”, zegt KNSB-woordvoerder Huub Snoep.

In de aanloop naar het partnership trainden leden van het regionale talentcentrum shorttrack uit Dordrecht in september al onder leiding van een Zuid-Koreaanse coach. Ook is de nationale shorttrackselectie van bondscoach Jeroen Otter uitgenodigd om naar Zuid-Korea af te reizen voor een trainingskamp.

Koreaanse langebaantalenten zullen op hun beurt later dit seizoen enkele weken meedraaien bij de Jong Oranje-ploeg van trainer Jeroen van der Lee. En Erik Bouwman, oud-trainer van Jong Oranje, is in augustus begonnen als hoofdcoach van de nationale schaatsploeg van Zuid-Korea.

Het initiatief voor de samenwerking kwam een paar jaar geleden van Zuid-Korea. Bij de Winterspelen in Sotsji begin dit jaar werd het partnership concreet.