Met de taakstraf wordt maar aangemodderd

De taakstraf werkt niet, maar toch blijven rechters deze opleggen. Ervaringsdeskundige Özcan Akyol vindt dat we er maar mee moeten stoppen. Een paar jaar geleden legde een rechter mij een taakstraf van tachtig uur op, omdat ik voor de deur van een kroeg met een portier had gevochten. De reclassering besloot na een kennismakingsgesprek dat

Illustratie Pavel Constantin

De taakstraf werkt niet, maar toch blijven rechters deze opleggen. Ervaringsdeskundige Özcan Akyol vindt dat we er maar mee moeten stoppen.

Een paar jaar geleden legde een rechter mij een taakstraf van tachtig uur op, omdat ik voor de deur van een kroeg met een portier had gevochten.

De reclassering besloot na een kennismakingsgesprek dat ik moest schoffelen, niet in mijn eigen wijk, maar in de afgelegen bossen van Biddinghuizen, samen met zeven andere veroordeelden en onder toezicht van een werkmeester. Het betrof hier een groepsproject in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Voor dag en dauw reden we in een bus naar het groene dorp. We stapten uit, de werkmeester gooide acht zeisen op het nevelige gras en vertrok vervolgens naar een voor ons onbekende bestemming. Pas acht uur later zou hij terugkeren. Hetzelfde recept, iedere dag. Van toezicht was dus geen enkele sprake.

Een aantal van mijn collega’s was op de hoogte van deze methodiek, en lag al snel prinsheerlijk op het gras, naast het werkgereedschap. Een paar rolden en rookten hun jointjes, anderen hadden thuis lege Sprite-flesjes met wodka gevuld en dronken die leeg. De echte junk kon onopgemerkt zijn harddrugs gebruiken.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘De taakstraf werkt niet’ (€)