Mendelssohn met bravoure

None

Met enthousiasme demonstreert het gelauwerde Van Baerle Trio in 19de eeuwse muziek het belang van een gedegen studie van de originele manuscripten, zoals gebruikelijk bij de ‘authentieke’ richting in oudere muziek. Zo kwam tijdens de opnamen voor Mendelssohns twee pianotrio’s de eerste versie van het beroemde en geliefde Pianotrio nr. 1 (1839) aan het licht en dat krijgt nu een wereldpremière als bonus-cd. Leuk is het om op zoek te gaan naar verschillen. Het eerste deel is bijna vijf minuten ingekort (van 14.31 naar 9.47), in de finale is de pianopartij van Hannes Minnaar uitdagender.

Beide trio’s klinken hoogst aantrekkelijk en probleemloos, al kan men het tweede uit 1845 iets serieuzer vinden. Samen met violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder komt het tot uitvoeringen met voortvarende bravoure, opvallende lyriek en overtuigende retoriek in de variërende presentatie van de muzikale argumenten.

    • Kasper Jansen