Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Steeds vaker ongelukken koolmonoxide door cv-ketels’

Een cv-installatie in een huis.
Een cv-installatie in een huis. Foto ANP/ Nils van Houts

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer koolmonoxideongelukken geweest door toedoen van cv-ketels die slecht geïnstalleerd zijn. Vorig jaar waren er voor het eerst beduidend meer koolmonoxidevergiftigingen door cv-ketels dan door geisers, 83 tegenover 30, meldt het EO-programma Dit is de Dag op basis van eigen onderzoek.

Het programma analyseerde meer dan tweehonderd gevallen die werden geregistreerd door Kiwa, de organisatie die de certificering verzorgt. Jaarlijks zijn er gemiddeld tien doden en honderd gewonden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. De OVV is een onderzoek gestart naar de ongevallen.

Vakonbekwame installateurs

Het is een “onderschat probleem”, volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Voorzitter Tjibbe Joustra zegt tegen het programma dat hij signalen heeft dat er slachtoffers vallen door het installatiewerk door vakonbekwame installateurs:

“Wij vinden het van belang dat vakbekwame mensen langskomen om iets te installeren. Daar hebben mensen gewoon recht op.”

Ook Charles Meijer van Brandweer Nederland ziet dat er steeds meer onbekwame installateurs aan het werk zijn:

“Er moeten eisen worden gesteld aan de kwaliteit van installateurs. Het is nodig dat dit vanuit de rijksoverheid wordt geregeld.”