Dunham niet op tournee in Europa

None

De Amerikaanse schrijfster en actrice Lena Dunham, dit weekend in Amsterdam vanwege de promotie van haar nieuwe autobiografische boek Not That Kind of Girl, heeft gisterochtend onverwacht haar toernee door Europa afgebroken.

Mogelijke aanleiding voor het plotselinge vertrek is een online rel die is uitgebroken over een fragment uit haar nieuwe boek. Dunham, bekend van de tv-serie Girls, raakte vorige week in opspraak nadat een conservatief commentator van The National Review een kritisch stuk over haar schreef. Kort daarna beschuldigde Truth Revolt, een conservatief blog, haar van kindermisbruik. De site plaatste een fragment waarin Dunham schrijft hoe ze als 7-jarig meisje het geslachtsdeel van haar 1-jarige zusje onderzocht. Truth Revolt kopte: ‘Lena Dunham beschrijft hoe ze haar zusje seksueel misbruikte’. De schrijfster reageerde fel op Twitter: „Het rechtse nieuwsbericht dat ik mijn zuster heb misbruikt is niet grappig – het is fucking treurig en walgelijk.” Volgens nrc.next-columniste Simone van Saarloos, die Dunham zaterdag interviewde op een bijeenkomst georganiseerd door uitgeverij Meulenhoff en Opzij, was de schrijfster ‘scherp’ maar klaagde ze over rugpijn en slaapgebrek. „Een medewerker is nog pijnstillers voor haar gaan halen. Maar of ze nu naar huis is gegaan vanwege de kritiek of vanwege slaapgebrek, zoiets kun je nooit zeker weten.”