‘Leerlingen krijgen vanaf vandaag geen schoolfruit meer’

Zo’n 350 duizend leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs blijven vanaf vandaag verstoken van schoolfruit. De zes leveranciers van het fruit hebben scholen vorige week laten weten dat er geen fruit komt omdat de Europese subsidieregeling niet genoeg garanties geeft, schrijft de Volkskrant vandaag.

Foto ANP/ Olaf Kraak

Zo’n 350 duizend leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs blijven vanaf vandaag verstoken van schoolfruit. De zes leveranciers van het fruit hebben scholen vorige week laten weten dat er geen fruit komt omdat de Europese subsidieregeling niet genoeg garanties geeft, schrijft de Volkskrant vandaag.

Vanaf deze week zouden kinderen wekelijks drie stuks fruit of groente krijgen. Volgens de leveranciers, die 25 weken lang een een miljoen stuks fruit zouden brengen, is het te riskant om aan scholen te leveren. “We moeten alles zelf voorfinancieren, terwijl we door een aantal lastige voorwaarden niet weten of we uiteindelijk wel de volledige subsidie zullen krijgen”, aldus directeur van leverancier fruit.nl Peter de Boer.

Het schoolfruit wordt voor driekwart gesubsidieerd door de Europese Commissie (EC). De EC heeft de subsidie voor het fruit dit jaar flink opgeschroefd. Voor de Europese Unie (EU) is 150 miljoen euro beschikbaar. Nederland krijgt daarvan 5,2 miljoen.

Maatregel tegen obesitas

Scholieren krijgen sinds 2010 elke week fruit en groente. Het is volgens de EC nodig om het groeiende probleem van obesitas en ongezond eten tegen te gaan.

Het ministerie van Economische Zaken is verrast door de mededeling van de leveranciers. Zij kennen de Europese voorwaarden, aldus een woordvoerder tegen de Volkskrant. “We laten ons niet dwingen om buiten de gestelde regels te handelen, omdat het leveranciers financieel niet genoeg behaagt. Ze kiezen er nu zelf voor zich op het laatste moment terug te trekken.” (Novum)