Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
interview

Langer leven? Ga wat vaker staan op je werk

Detail of four businessmen in the circle
Detail of four businessmen in the circle Foto iStock

Achter je computer, vergadertafel, in de auto, voor de tv. We zitten veel en lang, zeker op ons werk.

Bedrijven als Google en Yahoo geven hun werknemers al de optie staand te werken, of aan een speciaal bureau dat je in hoogte kunt verstellen. Uur zitten, half uurtje staan.

Een deel van de tijd staand werken heeft voordelen. Staand vergaderen blijkt 34 procent sneller te zijn dan zittend vergaderen, staat in een onderzoek van de University of Missouri. Staand vergaderen is ook beter voor groepsproductiviteit, zo blijkt onder meer uit onderzoek van de Washington University.

Maar er is meer dat pleit voor staan: het kan ervoor zorgen dat je langer leeft. Dat blijkt uit een onderzoek dat epidemioloog Hidde van der Ploeg van het VU Medisch Centrum onlangs publiceerde in Preventive Medicine.

Hoeveel langer leef je als je meer staat in plaats van zit?
Van der Ploeg: “We hebben een groep van meer dan 200.000 mensen van 45 jaar en ouder 4,2 jaar gevolgd. De groep die dagelijks 2 tot 5 uur stond, had een 10 procent lagere kans om te overlijden dan de referentiegroep die 0 tot 2 uur stond. Wie 5 tot 8 uur per dag stond, had een 15 procent kleinere kans; wie meer dan 8 uur per dag stond, een 24 procent kleinere kans. Let wel: we weten niet precies wat mensen als staan rapporteren. Het kan soms ook op de been zijn, dus bewegen.”

Waarom is staan gezonder dan zitten?
“De bovenbeenspieren zijn de grootste spieren van je lichaam. Als je die niet gebruikt, voer je de suikers en vetten in je bloed minder snel af naar je spieren. Als je staat, gebruik je die bovenbeenspieren wel: alleen al om gewoon stil te staan moet je ze gebruiken. Het zou kunnen zijn dat dat verschil tot gezondheidswinst leidt.

Er zijn indicaties dat minder zitten de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en mogelijk overgewicht vermindert. Wellicht geldt dat ook voor sommige vormen van kanker, maar daar spreekt het bewijs elkaar nog wat tegen.”

Wat kun je op je werk doen om meer te staan?
“Heel afhankelijk van wat voor werk je doet. Kun je staan als je aan de telefoon bent? Hebben je collega’s er last van als je staat? Ik heb een verstelbaar zit-stabureau, daar wordt het een stuk makkelijker mee zitten en staan af te wisselen. Het mooie is dat mensen zelf erg inventief kunnen zijn: je hebt mensen die met doosjes hun laptop hoger zetten of die aan een bar gaan staan.”

Helpt zo’n zit-stabureau?
“De eerste bevindingen uit pilotstudies laten zien: mensen gaan ermee per dag tussen één en anderhalf uur minder zitten. In een andere studie bleek dat mensen het ook fijn vonden het ding te gebruiken. Maar we deden dit bij de hartstichting in Sydney, waar mensen gemiddeld meer op gezondheid gericht zijn. En we deden het maar vier weken.”

Is zitten het nieuwe roken?
“Nee. We moeten zitten niet demoniseren. Zitten is goed voor ons, je rust er van uit. Maar je moet het niet te veel doen.”