Koorddanser Wallenda loopt (met blinddoek) tussen wolkenkrabbers

Hij stak al de Niagara-watervallen over en de Grand Canyon en bezorgde zo miljoenen kijkers zweethanden. Gisteravond maakte Nik Wallenda in Chicago twee keer een oversteek tussen wolkenkrabbers. Eén keer deed hij dat zelfs geblinddoekt.

CORRECTS TO 19 DEGREES-Daredevil Nik Wallenda makes his tightrope walk uphill at a 19-degree angle, from the Marina City west tower across the Chicago River to the top of the Leo Burnett Building, past the Aqua Building, background, Sunday, Nov. 2, 2014, in Chicago. (AP Photo/Charles Rex Arbogast)
CORRECTS TO 19 DEGREES-Daredevil Nik Wallenda makes his tightrope walk uphill at a 19-degree angle, from the Marina City west tower across the Chicago River to the top of the Leo Burnett Building, past the Aqua Building, background, Sunday, Nov. 2, 2014, in Chicago. (AP Photo/Charles Rex Arbogast)

Hij stak al de Niagara-watervallen over en de Grand Canyon en bezorgde zo miljoenen kijkers zweethanden en plaatsvervangende hoogtevrees. En Nik Wallenda blijft zichzelf uitdagen. De bekendste koorddanser ter wereld maakte gisteren voor het oog van duizenden aanwezigen in Chicago en vele anderen op televisie twee keer een oversteek tussen wolkenkrabbers in de stad. Eén keer deed hij dat zelfs geblinddoekt. En weer ging het goed.

http://youtu.be/HedoNEyGLjo

De 35-jarige Wallenda begon met een oversteek van zo’n 138 meter tussen een van de Marina City-torens naar een wolkenkrabber aan de overkant. Dat gebouw was hoger, dus hij liep het stuk omhoog. Hij begon op 180 meter hoogte, en eindigde op 205 meter hoogte. Zesenhalve minuut deed hij erover, onder begeleiding van de flitsen van camera’s van inwoners van Chicago, die op de grond stonden.

Het lijkt Wallenda heel gemakkelijk af te gaan, maar dat was niet zo, zei hij achteraf. Er was veel wind en de stijging was groter dan die waarop hij geoefend had, schrijft persbureau AP. Daarom liep hij sneller dan vooraf gepland.

Maar hij was hierna nog niet klaar. Deel twee van de uitdaging was een beduidend kortere oversteek tussen de twee Marina City-torens van ‘maar’ 28 meter. Eitje. Behalve dat Wallenda dit geblinddoekt deed. Ook dat ging goed.

De oversteek van de Niagara-watervallen:

http://youtu.be/Ka2vnJWQxyo

Het ging nog niet mis

Elke keer dat Wallenda dergelijke stunts onderneemt, is er de kans dat hij verongelukt. Hij zit nooit vast en er is geen net dat hem opvangt. Het is ook de reden dat Discovery de uitzending een paar seconden vertraagd uitzond, voor als Wallenda toch zou vallen. Journalisten die gisteren verslag deden van de stunts moesten van tevoren een verklaring ondertekenen dat ze geen claim kunnen indienen vanwege psychisch letsel.

Tot nu toe is het altijd goed gegaan voor de Amerikaan, die uit een familie van koorddansers komt. Dat gold niet voor zijn overgrootvader Karl. Die viel in 1978 tijdens een koorddanswandeling in Puerto Rico en kwam om het leven. Wallenda herhaalde in 2011 succesvol de oversteek met zijn moeder.

De poging in Puerto Rico van Nik en zijn moeder:

En nu?

Wat rest er nog voor de man die al zo veel spectaculaire wandelingen heeft gemaakt, zo veel wereldrecords heeft gebroken, op zo veel plekken? Hij zei vorig jaar al eens dat hij nog graag tussen het Empire State Building en de Chrysler Building in New York zou lopen, maar dat staat de stad niet toe. Hij zou het altijd nog illegaal kunnen doen, zoals de Fransman Philippe Petit in 1974 deed toen hij de oversteek maakte tussen de Twin Towers van het World Trade Center, onderwerp van de geprezen documentaire Man on Wire.

Maar dat doet Wallenda niet, die houdt zich aan de regels. Hij heeft inmiddels, zo zei hij tegen AP, een stunt op het oog die beroemd werd door zijn omgekomen overgrootvader Karl: een wandeling op 365 meter hoogte in Georgia, terwijl hij onderweg twee keer een handstand doet. Wallenda zou het liefst filmmateriaal van zijn overgrootvader mengen met zijn poging om zo de illusie te wekken dat ze samen lopen. Een “droom”, volgens hem.