Militaire leider Burkina Faso belooft een ‘grondwettelijke overgang’

Luitenant-kolonel Isaac Zida, de man die door het leger naar voren werd geschoven om Burkina Faso voorlopig te leiden, belooft dat de overgang naar een nieuwe regering “binnen een grondwettelijke kader” zal plaatsvinden. De oppositie in het land en de internationale gemeenschap hebben de machtsgreep van het leger in sterke bewoordingen afgekeurd.

Luitenant-kolonel Isaac Zida, de man die de macht over heeft genomen in Burkina Faso. Foto AFP/ Issouf Sanogo

Luitenant-kolonel Isaac Zida, de man die door het leger naar voren werd geschoven om Burkina Faso voorlopig te leiden, belooft dat de overgang naar een nieuwe regering “binnen een grondwettelijke kader” zal plaatsvinden. Dat zei hij volgens persbureau AFP na een overleg met diplomaten. De oppositie in het land en de internationale gemeenschap hebben de machtsgreep van het leger in sterke bewoordingen afgekeurd.

Volgens Zida zal de overgangsperiode geleid worden door iemand waarmee iedereen kan leven. Hij gaf verder geen uitleg of een tijdsbestek, maar benadrukte dat hij het “binnen de kortst mogelijke periode” geregeld wil hebben.

President afgezet

Vorige week escaleerden protesten in het land. Inwoners gingen massaal de straat op om het aftreden van president Blaise Compaoré te eisen. Hij was al 27 jaar onafgebroken aan de macht en er was een wet in de maak die het voor hem mogelijk zou maken langer aan te blijven. Demonstranten bestormden vervolgens het parlement. Compaoré ontbond hierop de regering, maar zei eerst van plan te zijn nog een jaar aan te blijven. Uiteindelijk werd hij door het leger afgezet.

Kritiek op machtsgreep

Dit gebeurde tot grote onvrede van de oppositie. Die wilde Compaoré ook weg, maar wilde niet dat het leger de macht overnam. Dit was volgens haar een volksopstand, een die niet mocht worden opgeëist door het leger. Ook de internationale gemeenschap keurt de machtsgreep ten zeerste af. Zo dringen de Verenigde Staten er al op aan dat het leger “met onmiddellijke ingang de macht overdraagt aan burgerautoriteiten”, schrijft AFP. De Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie en ECOWAS, de regionale organisatie voor West-Afrika, dreigen zelfs met sancties.

Gisteren gingen inwoners weer de straat op, nu om te protesteren tegen het leger. Het leger nam het hoofdkantoor van de staatstelevisie in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou in. Daarbij kwam een man om het leven.

    • Frank Huiskamp