Probleembank zoekt kapitaal

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) denkt de komende maanden op de beurs 2,1 miljard euro aan kapitaal te kunnen ophalen om haar buffers mee te verhogen. Dat heeft de bank gisteren verklaard. MPS, de oudste nog functionerende bank ter wereld en de op twee na grootste van Italië, kwam ruim een week geleden als slechtste uit het grote bankenonderzoek van de ECB. Zij moest binnen enkele maanden haar kapitaalbuffers ophogen met 2,1 miljard euro. De Italiaanse centrale bank geeft de voorkeur aan een fusie of overname. MPS zegt te denken dat dit niet nodig is, hoewel zij een fusie of overname nog niet uitsluit. MPS heeft zakenbanken UBS en Citigroup in de arm genomen om te helpen met het zoeken naar mogelijkheden om het kapitaalgat te dichten. De bank heeft al drie emissies gedaan om de buffers te versterken. De huidige aandeelhouders zullen niet blij zijn met een nieuwe emissie omdat daardoor de waarde van hun aandelen daalt. (NRC)