Islamitische yuppen

Na zijn veroordeling als terreurverdachte keert Fahmi B. terug naar Marokko. In zijn geboorteplaats Al Hoceima wachten zijn ouders hem op. Als Fahmi aankomt, zwijgen ze. Dan zegt zijn vader: ‘Je hebt jezelf te schande gemaakt.’

Hoe vergaat het de eerste moslimterroristen van Nederland? Journalisten Jutta Chorus en Ahmet Olgun spraken de afgelopen tien jaar meermalen met een groep vrienden van Mohammed B. Na de moord op Theo van Gogh werden ze opgepakt. Vier van hen zijn tussen 2006 en 2011 uitgezet naar Marokko, als ongewenste vreemdeling. Chorus en Olgun zochten ze op. De meesten leiden een onfortuinlijk bestaan.

Nouredine el F., het Hofstadgroeplid dat werd aangehouden met een machinegeweer, heeft spijt van zijn daden. ‘Wij hebben met onze acties de samenleving en de moslimgemeenschap in Nederland schade toegebracht.’ Zijn broer Redouan bleef in Nederland. Terwijl zijn gearresteerde vrienden milder zijn geworden, wil hij juist verhuizen naar het kalifaat van terreurbeweging IS. ‘Er is een generatie van doeners opgestaan’, zegt Redouan. ‘Wij waren praters. In onze tijd spraken we alleen over de jihad. [...] Wij waren de yuppen onder de vrome moslims.’

    • Andreas Kouwenhoven