IS voert massale executies uit in Irak

Archieffoto van IS-strijders die de Irakese stad Mosul binnenrijden. Foto: AP
Archieffoto van IS-strijders die de Irakese stad Mosul binnenrijden. Foto: AP

Strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben in Irak 36 sunnitische stamleden geëxecuteerd. Onder hen bevonden zich vrouwen en kinderen.

Dat meldt persbureau AP. De massamoord vond plaats in Ras al-Maa, een dorp ten noorden van Ramadi. De slachtoffers, onder wie vier vrouwen en drie kinderen, zijn lid van de Albu Nimr-stam. Ze werden op een rij gezet en een voor een doodgeschoten.

Volgens de stamleider zitten er nog zo’n 120 families vast in het dorp. “Deze slachtingen zullen de komende dagen alleen maar vaker voorkomen als de regering en de veiligheidsdiensten de mensen die vastzitten niet helpen”, aldus de stamleider. Van de Albu Nimr-stam zijn sinds juni 322 mensen door IS omgebracht.

IS valt de sunnitische stamleden aan omdat ze zich in het verleden aan de zijde van de Amerikanen schaarden en tegenwoordig met de regering samenwerken. Sunnitische stammen zijn voor de autoriteiten een belangrijke schakel in de strijd tegen IS. De terreurgroep wil met de massamoorden andere stammen die zich nog niet in de strijd mengen mogelijk afschrikken.

    • Eva de Valk