‘Domme’ rode kaart nekt Louis van Gaal in derby tegen City

Louis van Gaal vond het een domme rode kaart. Had Chris Smalling in de 37ste minuut niet zijn tweede gele kaart gepakt wegens een wilde overtreding op James Milner, dan had zijn Manchester United de derby tegen stadsgenoot Manchester City mogelijk niet verloren. Nu gebeurde dat wel, met 1-0. Weer geen drie punten voor Van Gaal.

Met zijn nieuwe club bezet de Nederlandse coach momenteel de tiende plek in de Engelse Premier League. Een teleurstellende klassering. Na het ontslag van zijn voorganger David Moyes is Van Gaal juist aangesteld om het tij te keren, maar ook hij heeft moeite om Manchester United te laten floreren als voorheen.

Toch zag Van Gaal lichtpuntjes na de nederlaag in het Etihad Stadium van City. „Ik heb tegen de jongens gezegd dat de wilskracht van het team ongelofelijk was. Als je zoveel energie in de wedstrijd legt, kun je bijzonder trots zijn. Maar we hebben nul punten en dat is het enige wat telt.”

United, met Daley Blind en Robin van Persie in de basis, werd geveld door een doelpunt van Sergio Agüero, wiens club momenteel derde staat in de Premier League. Eerste staat Chelsea, dat thuis met 2-1 won van Queens Park Rangers.

Chelsea wordt op vier punten gevolgd door de club van Ronald Koeman, de andere Nederlandse coach in Engeland. Met Southampton won hij de uitwedstrijd tegen Hull City met 0-1.

In Duitsland was er ook Nederlands succes. Nadat Klaas-Jan Huntelaar zijn club Schalke 04 vrijdag al naar de winst schoot tegen Augsburg (1-0), was het zaterdag Rafael van der Vaart die Hamburger SV de overwinning bezorgde tegen Bayer Leverkusen (1-0). Hij benutte in de eerste helft een strafschop.

Koploper Bayern München won de prestigestrijd tegen Borussia Dortmund met 2-1. Het dramatisch presterende Dortmund is afgezakt naar de één na laatste plaats. „Dat geeft stof tot nadenken”, zei coach Jürgen Klopp over de slechtste seizoenstart ooit voor Borussia.

Zijn ploeg gaf in de laatste twintig minuten een 0-1 voorsprong uit handen. Eerst scoorde Robert Lewandowski, daarna was het Arjen Robben die vijf minuten voor tijd een strafschop benutte.