In het World Trade Center werken voor het eerst in dertien jaar weer mensen

Het One World Trade Center. Foto: Reuters / Mike Segas
Het One World Trade Center. Foto: Reuters / Mike Segas

Op de plek in New York waar ooit de Twin Towers stonden, gaan vandaag dertien jaar na de aanslagen van 9/11 voor het eerst weer mensen aan het werk. Een timelapsefilmpje van twee minuten laat zien hoe in negen jaar tijd op ‘ground zero’ het  ‘One World Trade Center’ verrees.

Zo’n 170 werknemers van uitgeefgigant Condé Nast begonnen vandaag aan hun eerste werkdag op de  beladen plek in New York. Zij markeren daarmee een nieuw tijdperk. Patrick Foley, de directeur van de havenautoriteit van New York en New Jersey, zei vandaag in een speech:

“De skyline van New York City is weer één geheel, nu het One World Trade Center zijn plek in Manhattan inneemt.”

Er zijn dertien jaar verstreken sinds de aanslagen van 9/11 en het duurde negen jaar om het pand op te bouwen. Het gebouw is 541 meter hoog, oftewel 1776 voet – een verwijzing naar het jaar waarin de Verenigde Staten onafhankelijkheid uitriepen.

Dit timelapsefilmpje toont het hele proces van de bouw van het nieuwe WTC, van ‘ground zero’ tot het hoogste gebouw aan het westelijk halfrond:

    • Eva de Valk