Hoeveel moet jij bijbetalen van Wiebes?

DEN HAAG - Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAAT
DEN HAAG - Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP BART MAAT

Teleurstelling alom vorige week over een naheffing van de Belastingdienst die zo’n zes miljoen Nederlanders volgend jaar moeten betalen. Vandaag heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) een overzicht naar de Tweede Kamer gestuurd waarin per inkomensgroep staat om welke bedragen het precies gaat.

Gemiddeld moet er over 2014 inderdaad zo’n 150 euro worden bijbetaald, zoals vorige week al bekend werd. Maar de bedragen variëren nogal per inkomensgroep. Zo betaalt iemand met een bruto jaarsalaris van 56,495 euro, met vakantietoeslag én dertiende maand in totaal 321 euro bij. Voor werkenden met vakantietoeslag, maar zonder dertiende maand is dat maximaal 74 euro.

Wiebes benadrukt dat het om indicaties gaat en niet om definitieve bedragen. Ook kunnen de bedragen hoger uitvallen als iemand bijvoorbeeld een forse bonus heeft ontvangen. Reden voor de naheffing is achterstallig werk bij de fiscus.

In de lagere inkomensgroepen zijn er mensen die juist geld ontvangen. Iemand met een inkomen van 15.000 euro per jaar met vakantietoeslag en dertiende maand krijgt bijvoorbeeld 201 euro terug.

In de volgende tabellen kan je bekijken hoeveel jij moet bijbetalen, of wellicht gaat ontvangen:

Tabel 1. Indicatie bijbetaling voor belastingplichtige onder pensioengerechtigde leeftijd en met vakantietoeslag (bedragen in €):

Tabel 2. Indicatie bijbetaling voor belastingplichtige onder pensioengerechtigde leeftijd en met vakantietoeslag en dertiende maand (bedragen in €):

Tabel 3. Indicatie bijbetaling voor belastingplichtige die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft en die niet meer werkt (inkomen is inclusief aanvullend pensioen, bedragen in €):

    • Wilmer Heck