Hoe je een personage in de nieuwe Ian McEwan kunt worden

Ook de Engelse Ian McEwan biedt op 20 november op een veiling in Londen een romanpersonage ter donatie aan voor een goededoelenorganisatie EPA/Bernd von Jutrczenka

Altijd al als personage willen fungeren in een roman? Dan hoef je de pen niet zelf ter hand te nemen. Op een veiling in Londen koop je binnenkort gewoon een rol in de nieuwe Ian McEwan.

En dat doe je dan ook nog eens voor een goed doel, namelijk Freedom from Torture, een Britse organisatie die sinds 1985 slachtoffers van mensenrechtenschending bijstaat.

Veiling voor sterfelijkheid

Twitter avatar futureofmuseums Future of Museums Something new under the sun: become a character in your fav author’s book & fight torture https://t.co/oM50wUKBPl #ImmortalityAuction

Op 20 november organiseert Freedom from Torture in Londen een literaire avond die zal eindigen met de ‘immortality auction’, de veiling voor onsterfelijkheid. Aanwezigen - voor 30 pond kom je binnen - kunnen bieden op een rol in een roman van grote Britse schrijvers als Ian McEwan, Alan Hollinghurst, Zadie Smith, Pat Barker en de Canadese schrijver Margaret Atwood. Het is volgens de organisatie een kans op onsterfelijkheid, voor jezelf of een geliefde.

Maar je hoeft niet op 20 november in Londen aanwezig te zijn om aan de veiling mee te kunnen doen. Vanaf vandaag kan ook vanuit Nederland al geboden worden op een rol in de verhalen van schrijver Adam Foulds, criticus en schrijver Adam Mars-Jones en Man Booker Prize-winnaar Alan Hollinghurst. Dat kan op deze veilingspagina. Het standaard openingsbod is 300 pond, een kleine 400 euro.

Julian Barnes

Het idee is afkomstig van Julian Barnes, die recentelijk een personage in een kort verhaal ter donatie aanbood. Het begin van de literaire avond zal dan ook bestaan uit een ode aan Barnes.

Deelnemers van de schrijfcursus ‘Write to Life’, een werkgroep van Freedom from Torture die al 12 jaar lang met lezingen en cursussen mensen bewust wil maken van de gevolgen van martelen, gaan verhalen voordragen die door het werk van de Man Booker Prize-winnaar Julian Barnes zijn geïnspireerd.

    • Roderick Nieuwenhuis