Het kruipt onder je huid

None

Zwigtman schreef een young adult-roman over een totalitaire staat, een fictief land dat Chimeria heet. De belangrijkste figuur is Roxane Tron, de dochter van de dictator. Vlam speelt zich af in twee tijden: in 1986, als ze achttien is, en in 2012, als zij als veertiger terugkijkt op die tijd waarin haar vaders regime nog over Chimeria heerste. Ze leeft dan in het buitenland, in ballingschap, en heeft jarenlang vergeefs geprobeerd om het verleden te vergeten. Ze is een paranoïde vrouw geworden. Nu keert ze terug naar Chimeria om de waarheid te achterhalen over de val van het regime en het lot van haar ouders.In alles toont Zwigtman hoe de totalitaire staat doorwerkt op individuen, juist door op de menselijke verhalen de nadruk te leggen. Zo heeft Vlam misschien wel meer weg van een eerste seizoen van een hedendaagse tv-serie dan van een roman uit één stuk. Zozeer leef je mee, zozeer kruipen personages onder je huid en zo onbevredigd voel je je na afloop.

    • Thomas de Veen