Heeft de crash van SpaceShipTwo gevolgen voor de toekomst van ruimtetoerisme?

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Jarenlang leek de eerste commerciële ruimtevlucht slechts een kwestie van tijd. Steeds meer bedrijven hielden zich bezig met de nieuwe en veelbelovende bedrijfstak. Het optimisme was overal.

De crash van Virgin Galactics SpaceShipTwo heeft dat optimisme een flinke knauw toegebracht, schrijft The Wall Street Journal. In de industrie wordt nu gevreesd dat investeerders in de toekomst minder snel bereid zijn geld te investeren. Ook zijn er zorgen over de aanhoudende technische problemen - en de vraag hoe het publiek zal reageren.

Een ruimtevaartdeskundige stelt in de krant dat de huidige fase van de verschillende ruimtevaartprogramma’s “een zeer gevaarlijke is”. Raketlanceringen zijn nu eenmaal “een gevaarlijke bezigheid”, die bovendien nooit helemaal op de grond getest kunnen worden.

Het gecrashte toestel van Virgin Galactic, SpaceShipTwo, ontplofte afgelopen vrijdag tijdens zijn vierde testvlucht op kilometers hoogte boven Californië. Het lijkt erop dat de motor het begaf, misschien wel omdat er een andere brandstofmix was gebruikt. Een van de twee piloten, Michael Alsbury, kwam om het leven. De ander, Pieter Siebold, wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen maar raakte zwaar gewond.

The Wall Street Journal schrijft dat een teneergeslagen Virgin-eigenaar Richard Branson zich dit weekeinde minder optimistisch toonde over de voortgang van zijn ruimtevaartprogramma. Tot vrijdag zei Branson steevast dat zijn SpaceshipTwo bijna klaar was voor gebruik. Nu stelt hij dat hij “niet blind door zal gaan”.

De krant verwacht ook dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten strengere regels gaan opstellen, wat eveneens tot meer vertraging en obstakels kan gaan leiden.

Klimaatverandering kan worden beperkt. Maar dat wordt niet makkelijk

De opwarming van de aarde kan nog steeds beperkt worden tot 2 graden Celsius, schrijft website Vox over het laatste rapport van het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties. Maar dan is wel haast geboden.

Het nieuwe rapport heeft de kennis van voorgaande studies samengevat en verbonden tot een visie. Het klimaatpanel IPCC herhaalt daarin zijn boodschap dat de aarde opwarmt en de mens daarvoor medeverantwoordelijk is.

Het IPCC constateert dat de atmosfeer en de oceanen opwarmen, dat de hoeveelheid sneeuw en ijs afneemt en dat de zeespiegel stijgt. Ook komen steeds vaker extreme weersomstandigheden voor. De gevolgen zullen volgens het IPCC ‘ernstig, wijdverspreid, en onomkeerbaar’ zijn.

Een deel van het rapport gaat over de manieren waarop de gevolgen van klimaatverandering bestreden kunnen worden. Volgens het klimaatpanel moeten er dan wel onmiddellijk drastische maatregelen genomen worden, zodat de uitstoot van CO2 in 2050 met 41 tot 72 procent is verminderd. In het jaar 2100 zal er dan helemaal geen CO2 uitstoot moeten zijn.

Indiase software-ontwikkelaars uitgebuit in de VS

Duizenden Indiase software-ontwikkelaars met een tijdelijk werkvisum worden in de VS uitgebuit door dubieuze uitzendbureaus, berichten The Guardian en het Amerikaanse Centre for Investigative Journalism.

Het gaat om software-ontwikkelaars en programmeurs die naar de VS komen op een H-1B-visum, voor werknemers met bijzondere kwaliteiten. Veel Indiase software-ontwikkelaars krijgen zo’n visum via een bemiddelingsbureau. Een aantal van die bureaus buiten hun werknemers uit door middel van “vernedering, intimidatie en juridische dreigementen”, schrijft The Guardian.

Uit honderden documenten en rechtszaken blijkt onder meer dat de bureaus - wiens Indiase werknemers onder meer worden ingehuurd door bedrijven als Apple, Verizon en Cisco - van zo’n vierduizend mensen illegaal salaris hebben ingehouden. Ook krijgen de werknemers schadeclaims tot wel 50,000 dollar aan hun broek als ze ontslag nemen en bij een ander bedrijf gaan werken.

    • Dolf de Groot