Meer kans op hersenafwijking bij drugsgebruik rond conceptie

None

Dankzij de chemische analyse van haren van in totaal ruim 500 zwangere vrouwen konden Britse onderzoekers voor het eerst objectief vaststellen wat de gevolgen voor het kind zijn van druggebruik tijdens de zwangerschap. Vrouwen die rond de conceptie of in het eerste half jaar van de zwangerschap cannabis, cocaïne of xtc hadden gebruikt, bleken drie keer zoveel risico te lopen een kind te krijgen met hersenafwijkingen. Dat schrijven Britse dit weekend in het blad PLOS ONE.

De onderzoekers gebruikten het haar van de zwangeren als objectieve tijdlijn. De haren die werden verzameld toen de deelneemsters aan het einde van hun tweede trimester waren, bevatten in de eerste drie centimeter, vlak tegen de hoofdhuid, resten van drugs die in die drie maanden gebruikt waren. De volgende drie centimeter vertelde iets over het eerste trimester, en een stuk van nog eens drie centimeter gaf een beeld van het druggebruik rond de conceptie. Van de vrouwen bleek 15 procent vlak voor of in het begin van de zwangerschap drugs te hebben gebruikt, meestal cannabis. Onder alle druggebruiksters samen kwamen hersenafwijkingen van hun kind significant vaker voor. Om dit verhoogde risico verder uit te splitsen naar soort drug zijn grotere studies nodig.

    • NRC