Geboorteafwijkingen door drugs tijdens zwangerschap

Dankzij de chemische analyse van telkens een stuk of 50 haren van in totaal meer dan 500 zwangere vrouwen konden Britse onderzoekers voor het eerst objectief vaststellen wat de gevolgen voor het kind zijn van druggebruik tijdens de zwangerschap. Vrouwen die rond de conceptie of in het eerste half jaar van de zwangerschap cannabis, cocaïne of xtc hadden gebruikt, bleken drie keer zoveel risico te lopen een kind te krijgen met hersenafwijkingen. Dat schrijven Britse artsen die een groep zwangeren onderzochten in ziekenhuizen in de binnensteden van Londen, Bristol en Birmingham. De resultaten verschenen dit weekend in het blad PLOS ONE.

Hoofdhaar groeit gemiddeld een centimeter per maand, soms iets meer, soms iets minder. De onderzoekers gebruikten het haar van de zwangeren als objectieve tijdlijn van het druggebruik. De haren die werden verzameld toen de deelneemsters aan het einde van het tweede trimester van hun zwangerschap waren, bevatten in eerste drie centimeter vlak tegen de hoofdhuid resten van drugs die in de drie maanden gebruikt waren. De volgende drie centimeter vertelde iets over het eerste trimester, en een stuk van nog eens drie centimeter gaf een beeld van het druggebruik rond de conceptie.

Van de vrouwen bleek 15 procent vlak voor of in het begin van de zwangerschap drugs te hebben gebruikt, meestal cannabis. Veel vrouwen stopten met het gebruik van deze middelen toen zij eenmaal zwanger waren, maar van degenen die wiet rookten ging ongeveer de helft daarmee door tot in het tweede trimester.

Onder alle druggebruiksters samengenomen kwamen met name hersenafwijkingen van hun kind significant vaker voor. Om dit verhoogde risico verder uit te splitsten naar soort drug zijn grotere studies nodig. Een hoger risico op een geboorteafwijking waarbij ingewanden uit de buikholte stulpen, blijkt in de analyse geheel toe te schrijven aan de relatief jonge leeftijd waarop vrouwen die drugs gebruiken zwanger worden.