Getraumatiseerde broers

None

De drie broers Leo, Felix, Vincent en hun vriend Jasper zijn rond de twintig, hebben geen noemenswaardig crimineel verleden en staan op het punt om met explosieven een gat te blazen in het bunkertje. Leo treft de voorbereidingen en een doffe knal later zijn vier gewone maar door jarenlang huiselijk geweld getraumatiseerde jongens in het bezit van een arsenaal van tweehonderdeenentwintig gloednieuwe automatische wapens en een gigantische hoeveelheid zware munitie.

Het omvangrijke boek is om twee redenen aangrijpend. De minutieuze voorbereidingen en uitvoering van de overvallen worden spannend beschreven. Daarnaast is het instinctieve inzicht van de jongens, beklemmend. Net als de politieman die hen op de hielen zit, zijn de anti-helden van Made in Sweden experts in hun vak, niet omdat ze professionals zijn maar omdat ze persoonlijk weten hoe onveiligheid werkt en kan worden toegepast. Zo gaat deze geslaagde thriller ook over familie en over hoe de jongens zich vertwijfeld afvragen of ze zichzelf en hun moeder vroeger beter hadden kunnen beschermen. Die overpeinzingen zijn soms net zo striemend als de eindeloze kogelregens uit hun wapens.

    • Robert Gooijer