Teruggegeven schilderij blijkt toch geen echte Berckheyde

Het stadhuis op de Dam, eind 17de eeuw, vermoedelijk geschilderd door een leerling van Gerrit Berckheyde (1638-1698).
Het stadhuis op de Dam, eind 17de eeuw, vermoedelijk geschilderd door een leerling van Gerrit Berckheyde (1638-1698). Foto Christie's

Een schilderij dat het Amsterdam Museum in maart moest restitueren aan de erven van een Joodse textielhandelaar blijkt niet, zoals gedacht, geschilderd te zijn door Gerrit Berckheyde (1638-1698), maar mogelijk door een leerling. Het is daardoor geen tonnen waard, zoals eerder werd gedacht, maar slechts enkele tienduizenden euro’s.

De nieuwe toeschrijving is opmerkelijk genoeg te danken aan Christie’s, waar de erven het werk aanboden. Het veilinghuis werd getipt door een anonieme Nederlandse kunsthandelaar, die de toeschrijving in twijfel trok. Na vergelijking met een vrijwel identiek schilderij van Berckheyde in bezit van het Staatsmuseum in het Duitse Schwerin besloot het veilinghuis, in overleg met een aantal specialisten, tot de afschrijving. Norbert Middelkoop, conservator van het Amsterdam Museum, steunt de nieuwe toeschrijving.

Het Amsterdam Museum raakte het topstuk Het stadhuis op de Dam in maart kwijt door een uitspraak van de Restitutiecommissie, die onderzoekt welke kunstwerken in de Tweede Wereldoorlog zijn geroofd van joodse eigenaars.

Christie’s zal het stadsgezicht op 25 november in Amsterdam veilen met een richtprijs van 50.000 tot 70.000 euro. Als het doek een Berckheyde was geweest zou het vermoedelijk in Londen zijn geveild met een richtprijs van omgerekend 380.000 tot 630.000 euro.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de nieuwe toeschrijving.