Fraudezaak in VS rond Russische kernkoppen

In Rusland is ophef ontstaan over de arrestatie van een medewerker van het Russische nucleaire staatsbedrijf ‘Rosatom’ in de Verenigde Staten. De 55-jarige Vadim Mikerin wordt er van verdacht voor bijna 1,7 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben aangenomen rond de verkoop van verrijkt uranium. Pikant detail: het uranium was afkomstig uit ontmantelde Russische kernraketten.

Volgens Rosatom zit er mogelijk een politieke kant aan de zaak. Een woordvoerder zei afgelopen zaterdag dat FBI-agenten hebben geprobeerd de verdachte Mikerin over te halen tot „collaboratie tegen de Russische Federatie”, in ruil voor het seponeren van de zaak. Toen Mikerin dat weigerde, zou hij zijn opgepakt.

De zaak is opvallend, omdat die draait om Russische kernwapens. In 1992 sloten de VS en Rusland een verdrag over de verkoop van verrijkt uranium uit Russische kernkoppen aan Amerikaanse commerciële partijen, voor gebruik in civiele kerncentrales. De verkoop van het uranium verliep via Tenam USA, een dochterbedrijf van Rosatom in de VS.

Mikerin was directeur van Tenam. Volgens de FBI heeft hij jarenlang contracten toegespeeld aan een Amerikaans bedrijf voor nucleair transport, en daarbij aanbestedingsregels overtreden. Als tegenprestatie zou de directeur grote bedragen aan smeergeld hebben geëist. Volgens de FBI gaat het om bijna 1,7 miljoen dollar. Ook drie Amerikanen zijn aangehouden.