Dromen die te ver reiken

Foto Josh Edelson/AFP

Zakentycoon en miljardair Richard Branson heeft zaterdag een belofte gemaakt. Hij gaat er alles aan doen om de reden te achterhalen dat zijn ruimteschip Virigin Galactic SpaceShip Two, rechtsonder te zien op de foto, is neergestort. Het prototype van het eerste commerciële ruimteschip dat de platenbaas en eigenaar van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic Airways ontwikkelt, crashte vrijdag vanwege nog onbekende redenen in de Californische woestijn. Een van de piloten kwam om, een andere schoot zichzelf naar buiten met een parachute en raakte zwaargewond.

De crash betekent niet dat Branson zijn droom van een commerciële ruimtevaartmaatschappij in rook laat opgaan, zei hij gisteren. Maar, zijn streven om de eerste private Virgin-ruimtevlucht nog volgend voorjaar van start te laten gaan, lijkt niet meer haalbaar. De Amerikaanse autoriteiten spraken zaterdag de verwachting uit dat het onderzoek naar de crash een jaar in beslag neemt. Branson zei zijn plannen om ruimtetoeristen per zes voor 250.000 dollar per stuk de ruimte in te sturen wel te willen voortzetten, maar zonder „blind door te drukken”.