Meer dan 23 doden bij bomaanslag op shi’ieten Nigeriaanse markt

De rampplek na de bomaanslag in Nigeria. Foto: ANP
De rampplek na de bomaanslag in Nigeria. Foto: ANP

Bij een zelfmoordaanslag op een markt in het noordoosten van Nigeria zijn vandaag volgens een getuige minstens 23 mensen om het leven gekomen. De aanslag vond plaats toen shi’itische moslims in een optocht over de markt trokken tijdens de viering van Asjoera, schrijft Reuters. De stad waar de ontploffing plaatsvond, Potiskum, ligt midden in Boko Haram-gebied.

Potiskum vormt het economische hart van de provincie Yobe, een van de drie provincies in het noordoosten van Nigeria waar eind vorig jaar de noodtoestand werd uitgeroepen vanwege de opstand van de extremistische sunnitische groepering Boko Haram. Er is geregeld sprake van geweld, waaronder geweld tegen de shi’itische minderheid in Potiskum.

Gevangenisuitbraak

Elders in het land zijn gisteren 132 gevangenen ontsnapt na een aanval op een gevangenis, zo maakte de gouverneur van de provincie Kogi vandaag bekend. Er waren 145 mensen aanwezig op het moment van de aanval op de gevangenis van Koton-Karfe. Van hen kwam er één iemand om het leven; acht mensen werden gepakt, vier keerden er uit zichzelf terug. De rest vluchtte.

In 2012 was de gevangenis in Centraal-Nigeria al eens het doelwit van een aanval van Boko Haram, ook al ligt het gebied ver verwijderd van dat waar de groepering vooral actief is.

    • Frank Huiskamp