Verboden vlucht

None

NPO 2, 20.25-21.25u.

Op 9 november wordt herdacht dat het 25 jaar geleden is dat de Berlijnse Muur viel.

Verboden vlucht is het verhaal van de Duitse familie Anhalt over een vluchtpoging met een zelf gebouwd vliegtuigje vanuit Oost-Duitsland over de Berlijnse muur. Filmmaker Hester Overmars maakte samen met Zuidenwind Filmprodukties hierover een documentaire. Het is 19 juni 1983. Op een open plek in een bos vlakbij de Oost-Duitse stad Teichel zetten Thomas en Gundula Anhalt in het diepste geheim een zelf gebouwd vliegtuig in elkaar. Hun zoon Michael wordt op school opgeleid tot soldaat van het staatssocialisme en hun dochter Isabell is pas drie jaar oud. Verlangend naar vrijheid en een betere toekomst voor hun kinderen, willen Thomas en Gundula ontsnappen aan het leven in een communistische dictatuur.

Helaas blijven de activiteiten op het winderige veld niet onopgemerkt. Ze worden verraden, gearresteerd en gescheiden van hun kinderen gevangen gezet in de kelder van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst.

Dertig jaar later vertellen de vier gezinsleden over hun herinneringen en over de gevolgen van deze ingrijpende episode in hun leven.