Dit schrijven andere media vandaag

Green wet grass with dew on a blades. Shallow DOF

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Kinderarts wil verbod op energiedrankjes: ‘het is troep’

Energiedrankjes geven kinderen niet alleen vleugels, maar ook voor hartkloppingen, leverklachten en rusteloosheid, zegt kinderarts Rolf Pelleboer tegen het kindertv-programma Zapp-weekjournaal.

Pelleboer, de voorzitter van de kinderartsenvereniging, wil een verbod op de verkoop van Red Bull, Monster en andere “troep” aan kinderen onder de 13 jaar. Minister Schippers (Volksgezondheid) voelt daar weinig voor.

In het tv-programma vertelt Pelleboer dat de energiedrankjes met grote doses cafeïne kinderen onder meer hartkloppingen en leverklachten bezorgen.

Promovendi willen betere voorbereiding op bedrijfsleven

Promovendi in Nederland worden niet voorbereid op een carrière buiten de wetenschap, schrijft nrc.next, hoewel er maar voor 30 procent een baan op een universiteit te vinden is.

Uit een enquete onder 2.500 promovendi blijkt dat een gebrek aan voorbereiding op een carrière in het bedrijfsleven of bij de overheid de grootste klacht is van promovendi.

Bij de Vereniging van Universiteiten zeggen ze dat het aan de promovendi zelf ligt. “Ik heb eerder het idee dat promovendi zelf te weinig bezig zijn met een leven na de wetenschap. Ze gaan er te makkelijk van uit dat ze verder kunnen binnen de universiteit”, zegt beleidsadviseur Babak Mohammadzadeh. Maar volgens promovendi komt dat weer doordat hun begeleiders en hoogleraren er niet voor open staan.

Ondergang DSB bank kost al 46 mln aan curatoren en adviseurs

De ondergang van de DSB Bank heeft inmiddels 46 miljoen euro gekost aan curatoren en adviseurs, meldt De Volkskrant. Dat blijkt uit het 23ste faillissementsverslag.

Curatoren, juristen en fiscalisten besteedden het afgelopen kwartaal 2.097 uur aan het faillissement van de bank van Dirk Scheringa. Bij een eerdere tussenstand van de declaraties, zo schrijft de Volkskrant, werd curator Schimmelpenninck verdedigd door de Nijmeegse hoogleraar faillissementsrecht Jako van Hees. Volgens de hoogleraar ging het inderdaad om “ontzettend veel geld”, maar was het faillissement ongekend en heel complex.

Morgen buigt het gerechtshof in Amsterdam zich weer over de compensatieregeling voor gedupeerde klanten.

    • Dolf de Groot