Constantijn Huygens-prijs 2014 voor Mensje van Keulen

Mensje van Keulen
Mensje van Keulen Foto ANP ED OUDENAARDEN

Mensje van Keulen (1946) ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2014 voor haar gehele oeuvre. Dat is zojuist in het radioprogramma Kunststof bekendgemaakt.

Van Keulen krijgt de Huygens-prijs voor een oeuvre dat volgens de jury getuigt van een ‘buitengewoon technisch meesterschap’:

‘Al haar verhalen zijn met precisie en fijnzinnigheid gecomponeerd, ogenschijnlijk zijn ze gewoon en alledaags, maar de typische Mensje- van-Keulenverbeelding geeft er steevast een verrassende lading of onverwachte wending aan.’

Met de Huygens-prijs mag Van Keulen de belangrijkste stimuleringsprijs in ontvangst nemen van alle Jan Campert-prijzen die jaarlijks door de gemeente Den Haag worden uitgereikt. Van Keulen ziet de toekenning liever niet als de afsluiting van een veertig jaar lange schrijverscarriere. In NRC Handelsblad zegt ze morgen:

“Ik ben bezig met een nieuw boek, maar ik weet niet of dat een roman of novelle wordt want ik merk dat ik met de jaren steeds compacter ga schrijven.”

Vorig werd de prijs toegekend aan de ‘adembenemende’ (€) Tom Lanoye.

Jan Campert-prijzen voor poëzie, roman, essay en literaire verdienste

Dichter en criticus Piet Gerbrandy (1958) krijgt de Jan Campert-prijs 2014, een poezieprijs, voor zijn dichtbundel Vlinderslag. De bundel is volgens de jury een ‘grandioze synthese van alle experimenten uit de vroegere bundels’.

Schrijver Jan van Mersbergen ontvangt de F. Bordewijk-prijs 2014, de jaarlijkse prijs voor de beste roman, voor zijn ‘met vanzelfsprekende intimiteit geschreven’ roman De laatste ontsnapping:

‘Van Mersbergen toont zich in zijn schitterende zevende roman een meester van het kleine gebaar en de onuitgesproken gedachte.’

De tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor essay’s 2014 gaat naar columnist en criticus Bas Heijne (1960) voor zijn Couperus-essay Angst en schoonheid. Literair productiehuis Behoud de Begeerte krijgt de driejaarlijkse G.H. ‘s-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten 2014.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. De andere prijzen bedragen € 5.000.

Uitreiking in 2015 op Schrijversfeest

De jury van de Jan Campert-prijzen 2014, onder voorzitterschap van Aad Meinderts, bestond uit Erica van Boven, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Annemie Leysen, Jan de Roder en Carl De Strycker. Aukje Holtrop had alleen zitting in de jury voor de J. Greshoff-prijs. Arjen Fortuin maakte daar geen deel vanuit.

De prijzen worden uitgereikt tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited/ Winternachten op zondag 18 januari 2015 in Den Haag.

    • Roderick Nieuwenhuis