PvdA en VVD willen shariahuwelijken tegengaan

Staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) moet voorkomen dat er nog langer ‘shariahuwelijken’ in Nederland worden gesloten. Dat stellen coalitiepartijen PvdA en VVD naar aanleiding van een interview dat imam Fawaz Jneid zaterdag gaf aan deze krant. De imam zei dat hij in de Haagse As Soennah-moskee „tientallen” sharia-huwelijken heeft gesloten met medeweten van het bestuur van die moskee. Het is bij wet verboden een religieus huwelijk te sluiten wanneer iemand nog niet voor de burgerlijke stand is getrouwd. Fawaz moest zich vrijdag voor de rechter verantwoorden voor het sluiten van onwettige huwelijken.

Volgens Tweede Kamerlid Keklik Yücel (PvdA) kunnen shariahuwelijken leiden tot „huwelijkse gevangenschap” voor vrouwen. „De vrouw heeft geen zeggenschap. Ze is veelal haar leven lang seksueel opeisbaar”, zegt Yücel. Ze wil van Teeven weten of op meer plekken in Nederland onwettige huwelijken worden gesloten en, zo ja, of de verantwoordelijke imams en moskeebesturen hiervoor worden vervolgd. Kamerlid Malik Azmani (VVD) vindt dat „alle mogelijke wettelijke middelen” moeten worden ingezet om sharia-huwelijken een halt toe te roepen. Azmani: „Voor informele huwelijken als via de sharia is geen plaats in Nederland.”