Verkiezingen Oost-Oekraïne: rebellenleiders winnen

De leider van de pro-Russische rebellen in Donetsk lijkt op winst te staan bij de verkiezingen in de zelfuitgeroepen volksrepubliek in Oost-Oekraïne. Aleksandr Zachartsjenko gaat in de voorlopige uitslag aan de leiding, schrijft persbureau AFP.

Een stembus wordt geleegd in Donetsk.
Een stembus wordt geleegd in Donetsk. Foto Reuters/Maxim Zmeyev

De leider van de pro-Russische rebellen in Donetsk lijkt op winst te staan bij de parlementsverkiezingen in de zelfuitgeroepen volksrepubliek in Oost-Oekraïne. Aleksandr Zachartsjenko gaat in de voorlopige uitslag aan de leiding, schrijft persbureau AFP.

De 38-jarige Zachartsjenko, die van de drie kandidaten gold als de gedoodverfde winnaar, heeft 81,4 procent van de stemmen binnengehaald, zei de baas van de door de Volksrepubliek Donetsk ingestelde kiescommissie. De partij Republiek van Donetsk kreeg 65,1 procent van de stemmen.

Twitter avatar tggrove Thomas Grove There is so much support for the Donetsk rebels, that candidates for its leadership get 100.1 percent http://t.co/aEA9h8HayI

Ook in die andere zelfuitgeroepen Oekraïense volksrepubliek, in Loegansk, konden mensen vandaag een parlement kiezen. En ook daar won de lokale rebellenleider. De 50-jarige oud-militair Igor Plotnitski zal naar alle waarschijnlijkheid worden uitgeroepen tot winnaar.

Stemmen in oorlogsgebied

In ten minste drie stembureaus in Donetsk werd gestemd onder toeziend oog van gewapende strijders, meldde persbureau AP eerder vandaag. In de stad zijn ook tientallen legervoertuigen gesignaleerd.

Een Franse waarnemer die gelieerd is aan de Russische-gezinde, rechtse partij Front National was positief over het verloop van de verkiezingen.

“In de huidige, moeilijke omstandigheden, zijn ze op transparante en democratische wijze gehouden en weerspiegelen ze de wil van het volk.”

‘Stembusgang een farce’

Geen enkele internationale organisatie heeft waarnemers gestuurd. De Franse aanwezige, europarlementariër Jean-Luc Schaffhauser, was op eigen initiatief naar het oorlogsgebied gereisd. Een aantal andere europarlementariërs van de linker- en rechterflank van het parlement woonde de verkiezingen eveneens bij.

Kiev noemt de verkiezingen een farce. De Europese Unie erkent de stembusgang evenmin, onder meer omdat dit indruist tegen het verdrag van Minsk. Daarbij maakten de partijen in het conflict (Oekraïne, Rusland en de volksrepublieken) afspraken die tot een wapenstilstand moesten leiden. De gevechten tussen leger en separatisten gaan echter nog steeds door.

De terugkeer van het radencommunisme

De verkiezingen in de Donbas doen denken aan het radencommunisme uit de twintigste eeuw, schrijft onze buitenlandredacteur Hubert Smeets in NRC Weekend.

De burgers in Donetsk en Loegansk kunnen niet stemmen op politici van politieke partijen. Partijen zijn (nog) niet toegestaan in het separatistische rebellengebied in Oost-Oekraïne. Alle burgers ouder dan 16 jaar mogen slechts een keuze maken uit de kandidaten die zijn voorgedragen door ‘maatschappelijke organisaties’.

    • Laura Klompenhouwer