Piketty naar Nederland, en wat de week verder interessant maakt

Foto HH

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Onder (linkse) intellectuelen is hij inmiddels een soort popster: Thomas Piketty. Woensdag bezoekt de schrijver van ‘Capital in the Twenty-First Century’ de Tweede Kamer, op uitnodiging van Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks),’s avonds staat hij - heel popsterwaardig - in Paradiso. Maar hoe spreek je zijn naam eigenlijk uit?

2. Op zondag geen brievenbussen meer legen, op maandag alleen nog rouwkaarten op de deurmat én duurdere postzegels. PostNL voerde, onder leiding van topvrouw Herna Verhagen, behoorlijk wat maatregelen door om het bedrijf te redden. Met succes. Maandag de nieuwste cijfers. Zet het goede nieuws zich door?

3. Dat is ook de vraag bij ING en verzekeringsdochter NN Group (van Nationale Nederlanden.) Woensdag komen bank en verzekeraar met de nieuwste resultaten. Bij ING, dat onlangs nog slaagde voor de stresstest van de ECB, stegen omzet en winst vorig kwartaal fors.

4. Siemens vertelt donderdag hoe het Duitse bedrijf ervoor staat. Het concern wordt ingrijpend veranderd - het moet zich gaan richten op drie thema’s: industriële software, automatisering en energie. Net als Philips weet het: bigger ain’t better. Door de reorganisatie verdwijnen bijna 12.000 banen bij het technologieconcern.

5. En dan zijn er nog uitgever Wolters Kluwer, chemie- en voedingsconcern DSM, eigenaar van Primark Associated British Foods, biotechbedrijf Tekmira, staalconcern ArcelorMittal - allemaal komen ze met nieuwe cijfers (nog even volhouden - het is bijna het einde van het cijferseizoen.)

6. De rechtspraak dan. In Amsterdam doet het Hof dinsdag naar verwachting uitspraak over de compensatieregeling voor gedupeerde klanten van DSB Bank. Curatoren van DSB, belangenorganisaties en verzekeraars willen dat de compensatieregeling bindend wordt verklaard. Het Hof vond die eerder niet ruimhartig genoeg.

7. Neelie Kroes zwaait af, Frans Timmermans heeft een nieuw kantoor. In Brussel begint de nieuwe Europese Commissie, onder leiding van Jean-Claude Juncker, aan de eerste werkweek.

8. In de VS zijn er tussentijdse verkiezingen. Hoe je die wint? Aan de tekentafel. Pech voor Obama.

9. Gevallen, iets gebroken, gesneden of (bijna) gestikt op kantoor? Toch handig dat er dan een bedrijfshulpverlener in de buurt is - de BHV’er. Maandag is het hun dag. Vergeet ze niet te bedanken.

    • Annemarie Sterk